Nieuws

Je hele leven in een rugzak

Voor mensen die op straat leven stelt HVO-Querido nu gratis kluisjes ter beschikking om spullen op te slaan.

Heb je geen huis en leef je op straat, dan heb je je belangrijkste bezittingen en waardevolle papieren voortdurend bij je. In tassen of in een rugzak. Blootgesteld aan weer en wind. Het gevolg daarvan is vaak dat mensen belangrijke documenten kwijtraken of dat die papieren onbruikbaar worden. En dat kan een flinke barrière zijn als je wilt terugkeren in de maatschappij. Het gebeurt ook dat mensen beroofd worden van hun spullen. Ten slotte levert de hele dag zeulen met zware tassen bij veel mensen lichamelijke klachten op. Samen met de gemeente Amsterdam doet HVO-Querido nu een proefproject. Op de nachtopvanglocatie Poeldijkstraat zijn vanaf 1 augustus 25 kluisjes beschikbaar groot genoeg om een koffer in op te bergen.

In de winteropvang was het al een veelgehoorde vraag: kan ik mijn bagage hier overdag laten staan? Die mogelijkheid was er niet: er waren geen afsluitbare ruimtes. Soms kwamen mensen niet meer opdagen en bleven spullen achter. Om in te spelen op deze wens heeft de GGD Amsterdam onderzoek gedaan onder gebruikers van de opvang en onder de medewerkers. De 25 kofferkluisjes moeten de oplossing bieden.

Hoe werkt het?

De 25 kofferkluizen zijn geplaatst bij de receptie van HVO-Querido aan de Poeldijkstraat. Leef je op straat, dan kun je aangeven dat je van een kluisje gebruik wilt maken. Na het tekenen van een overeenkomst kun je er gratis en voor onbepaalde tijd gebruik van maken. Natuurlijk is er wel een aantal voorwaarden: je moet één keer per twee weken langs komen en je mag geen etenswaren in je kluis opslaan. De sleutel haal je op bij de receptie en daar lever je ‘m ook weer in.

Behalve dat het praktisch is, krijgen hulpverleners van het Mobiel Team hierdoor ook meer kansen om met mensen in gesprek te raken. Knelpunten in het begeleidingstraject kunnen zo snel uit de weg worden geruimd.

Douchen

Naast het aanbieden van de kluisjes komt er nóg een verbetering van de voorzieningen voor dakloze mensen op de Poeldijkstraat. De mogelijkheid wordt opnieuw in het leven geroepen dat je kunt douchen.

Openingstijden

Kluisjesproject:
Dagelijks van 10:00 – 15:00 uur

 

Douchen:
Woensdag, donderdag en vrijdag 13:00 – 15:00 uur

 

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *