Nieuws

Je eigen plan volgen

Meer regie en verantwoordelijkheid bij de cliënt is niet het monopolie van de ambulante zorg, ook in onze residentiële voorzieningen wordt deze herstelgerichte benadering in toenemende mate met succes toegepast.

Steeds meer cliënten in de zorg en dus ook van HVO-Querido wonen zelfstandig terwijl  de begeleiding aan huis komt. Er zijn echter ook mensen voor wie dit niet de geëigende woonvorm is, zij komen beter tot hun recht in een voorziening waar ze met meerdere mensen wonen. Door de aandacht die de laatste tijd uitgaat naar de ambulantisering van de zorg, zou het kunnen lijken dat er op het gebied van de residentiële 24-uurszorg weinig gebeurt. Niets is minder waar. Bij de 24-uurszorg is HVO-Querido bezig om waar dan kan meer taken en verantwoordelijkheden bij de cliënten te leggen. Dit gebeurt niet alleen om hospitalisering tegen te gaan, maar vooral om het herstel van bewoners te bevorderen.

Romeinen

Een voorbeeld hiervan is Floyd Wisman (1962), een bewoner van de Batjan in de Indische buurt in Amsterdam Oost. De Batjan is een woonvoorziening die langdurig verblijf biedt aan 33 volwassenen met een psychiatrische kwetsbaarheid.
Floyd Wisman groeide op in Libië, waar zijn vader in de olie-industrie werkte. Hij studeerde geschiedenis, met de Romeinse tijd als specialisatie, en informatica en werkte lange tijd in de ICT.
‘Ik weet bijvoorbeeld alles van Romeinse wijn,’ doceert Floyd Wisman enthousiast. ‘Dat was eigenlijk meer een soort vermout, wijn met kruiden, die deden ze erbij om het bederf te voorkomen. De amforen verzegelden ze met lak en bewaarden ze in hun hortus. Ze hadden het slim bekeken, die Romeinen. Zelf drink ik geen alcohol meer, dat is beter. Want als ik één biertje neem, worden het er makkelijk tien.

Floyd Wisman in de tuin van de Batjan

Ontplooien

Ik werkte als netwerkbeheerder bij de Belastingdienst, ik verdiende goed in die tijd. In 1997 werd ik van de ene op andere dag ziek: acute psychose, angsten, stemmen. Ik ben toen opgenomen bij Mentrum en vandaar ben ik later bij de Batjan gekomen.
Ik ben blij met mijn plek op de Batjan, ik heb een van de grotere kamers in het pand, ik hoop hier nog lang te blijven. Ik kan mijn eigen tijd indelen, mijn eigen plan volgen en ik krijg de ruimte om mezelf te ontplooien. Iedereen laat me volledig vrij, dat geeft een heel prettig en veilig gevoel.

Expert

Ik zit vooral achter de computer, het is mijn doel om expert te worden op het gebied van psychoses en schizofrenie, daar lees ik over en daar verzamel ik informatie over. Ik weet er inmiddels al best wat van. Daarnaast verzamel ik leuke en goed gemaakte apps. Ik heb dertig jaar in de ICT gewerkt, dat neem je mee in je gepensioneerde leven, om het zo te zeggen. Ik spaar nu voor een nieuwe, snellere laptop. Met Bas, dat is een van de begeleiders hier, praat ik vaak over computers. Hij is een Apple man, ik ben van Windows, ik leer veel van hem.

Passende taken

Eerst deed ik minder in huis, nu doe ik twee keer per week boodschappen voor mijn etage, met mijn scootmobiel. Ik vind het fijn dat je taken krijgt die bij je passen.
Ik heb bijvoorbeeld cerebrale parese, dat is een beschadiging van de hersenen, die je  lichamelijke coördinatie verstoord. Het is alleen fysiek, geestelijk is er niks aan de hand, ik heb gewoon kunnen studeren. Daar houden ze rekening mee. Koken en lang staan is moeilijk voor mij, maar boodschappen doen kan net. Ik help wel eens wat snijden in de keuken en ik denk mee over het menu.
We wonen met zijn vijven op een etage. Samen eten is gezellig, dat zijn belangrijke sociale contacten voor mij. Het is sowieso fijn om met anderen te wonen, dan maak je nog eens een praatje.

Structuur

Astrid is mijn persoonlijk begeleider. Zij helpt me met financiële zaken. Maar meer in het algemeen, als ik moeite heb met iets chaotisch in mijn leven, als ik erover inzit hoe ik dit of dat karwei voor elkaar moet krijgen, dan staat zij voor mij klaar. Zij geeft mij structuur waar ik dat mis en kanaliseert de onrust in mijn bestaan. Alle dingen die ik zelf kan, laat ze mij zelf doen. Ze stimuleert me wel om soms een stapje verder te gaan, maar het wordt gelukkig nooit drammerig.

Uitstapjes

Ze doen vaak leuke dingen voor en met bewoners bij de Batjan. Nu is een ploegje mensen met vakantie. Voordat ik ziek werd, ging ik ook graag weg, naar Rome als student, later naar Duitsland en naar Engeland, in Bournemouth kwam ik graag, daar woont familie van me. Maar de laatste tijd heb ik last van verplaatsingsangst. Korte uitstapjes vind ik enig, lange vakanties verschrikkelijk.

Baas

De Batjan verdient echt een 10 voor de zorg en over het eten ben ik ook zeer tevreden. De begeleiders zijn heel aardig en doen goede interventies. Ze hebben een vriendelijke wijze van aansporen en zijn absoluut niet streng. Ze hebben tijd voor je. Ze hebben veel vakkennis en een groot hart voor de bewoners.
Als ik de baas van de Batjan zou zijn, zou ik niet zo snel weten wat ik hier moest veranderen.’

Teammanager Jasper de Leth

Normalisatie

Jasper de Leth, teammanager van onder meer de Batjan, valt de heer Wisman bij.
‘Voorheen werd feitelijk alles voor bewoners geregeld. Het was meer een hotelachtige setting. Dat gaf ook drukte en onrust. Nu eet alleen de eerste etage nog met elkaar. Zij doen dus zelf de boodschappen, bepalen zelf wat ze eten, hoe laat ze eten en ze doen actiever mee met voorbereiding. Bewoners ervaren nu meer rust tijdens de maaltijden. Dat vinden ze prettig.
Het is een begin van meer normalisatie, verantwoordelijkheid en zeggenschap.’

 

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *