De innovatieve werkwijze DO 16/27 is nu online beschikbaar. Hier kun je lezen hoe voor jongeren de overgang van jeugdhulp naar volwassendomein soepeler verloopt. Deze werkwijze is ontwikkeld door Amsterdamse aanbieders van jeugdhulp en opvang met gemeente Amsterdam. HVO-Querido is een van deze aanbieders
Reden voor werkwijze
De leeftijdsgrens voor jeugdhulp en wonen is voor veel jongeren uit de jeugdhulp tussen de 16 en 27 jaar een zware dobber. Vaak verergeren hun problemen als ze de overstap naar volwassenopvang maken, vallen ze uit of zelfs terug. Een probleem dat je in heel Nederland terugziet. De DO 16/27-aanpak brengt daarin verandering. Hoe, kun je vanaf nu lezen op www.domeinoverstijgendontwikkelen.nl .
DO 16/27 staat voor Domeinoverstijgend Ontwikkelen voor 16- tot 27-jarigen. De soepeler overstap tussen jeugd- en volwassendomein is gezamenlijk ontwikkeld om terugval of uitval te voorkomen. Dat is bijzonder, omdat deze organisaties door de Jeugdwet van 2015 ook elkaars concurrenten zijn. Bovendien verschillen de organisaties onderling in hoe ze gefinancierd worden, zijn de tarieven voor hulp en opvang allebei anders en is insteek van hoe jeugdigen geholpen worden anders per aanbieder.
Missie
Al deze hobbels hebben de organisaties met elkaar genomen vanuit eenzelfde missie: zorgen dat de 16- tot 27-jarige zelfstandig kan worden op de manier die bij hem past en zonder dat hij last heeft van problemen door hoe Nederland het jeugdhulp- en opvangsysteem heeft ingericht.
De stevige, structurele basis bestaat uit gezamenlijke werkprocessen, methodieken die op elkaar aansluiten, afspraken over financieringsstromen en een gemeenschappelijke visie tussen ketenpartners voor Jeugd en Begeleid Thuis en Beschermd Verblijf (BTBV, ook wel MOBW genoemd) met de gemeente.
Uitbreiding naar andere doelgroepen die te maken krijgen met de overgang naar volwassenheid is momenteel in ontwikkeling.