Nieuws

In memoriam Eberhard van der Laan

Met Eberhard van der Laan verliest Amsterdam een betrokken, deskundige en doortastende burgemeester die zich onvermoeibaar sterk maakte voor de kwetsbaren in de stad.

Van der Laan kon moeiteloos lezen en schrijven met alle Amsterdammers. Hij was in de zeven jaar van zijn burgemeesterschap toegankelijk en benaderbaar voor iedereen. Zeker ook voor de mensen die door HVO-Querido worden opgevangen en ondersteund. Hij leek genegenheid te koesteren voor mensen die maatschappelijk nogal eens in het verdomhoekje zitten.

Beschermheer der daklozen

Zo noemde en voelde hij zich de beschermheer van de daklozen en handelde daarnaar.  Jaarlijks organiseerde hij een ontbijt voor alle Amsterdamse daklozen waar hij met iedereen sprak, open stond voor vragen en mensen een hart onder de riem stak.
Hij maakte zich sterk voor een ruimhartige openstelling van de winteropvang omdat hij vond dat in Amsterdam niemand buiten in de kou hoeft te slapen.
Hij zette zijn uitnodiging voor de Miljonairsfair in ten bate van de noodlijdende daklozenkrant.
Van der Laan was daarnaast actief als ambassadeur van StreetSmart, een initiatief van Amsterdamse horecaondernemers waarbij geld wordt ingezameld voor daklozen en noodlijdende gezinnen.

Burgemeester Van der Laan praat met een dakloze tijdens het jaarlijkse ontbijt, december 2016

Asielzoekers

‘We doen het maximale binnen de wettelijke kaders,’ aldus Van der Laan in 2013 in Het Parool over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. ‘We mogen geen opvang bieden, maar ondersteunen wel particuliere initiatieven, door ons welwillend op te stellen, maar ook met geld voor bijvoorbeeld het Leger des Heils, HVO-Querido en Vluchtelingenwerk.’
‘Iedereen die op straat zwerft, moet toegang hebben tot bed, bad en brood, net als daklozen,’ zei Van der Laan een jaar later en daarom biedt Amsterdam, ondanks de meningsverschillen daarover met het Rijk, sobere opvang als humanitaire ondergrens voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Burgemeester Van der Laan bezoekt vluchtelingenopvang Flierbosdreef, oktober 2015

My Red Light

Van der Laan heeft zich altijd sterk ingezet voor het bestrijden van mensenhandel en de uitwassen van de prostitutie. Hij bezoekt regelmatig het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel van HVO-Querido.
Hij was dan ook actief ingezet voor My Red Light, een bordeel waar sekswerkers zelf de dienst uitmaken. ‘Dit is empowerment,’ zei hij daarover in het Algemeen Dagblad. ‘Het maakt sekswerkers onafhankelijk. Ze worden hun eigen exploitant en krijgen zeggenschap over hun eigen arbeidsomstandigheden.’

Burgemeester Van der Laan bij de start van de huisvesting van slachtoffers van mensenhandel in de regio

Top 600

Van der Laan ging problemen nooit uit de weg, want als je dat doet, heb je er juist een probleem bij, was een van zijn gevleugelde uitspraken. Op zijn initiatief heeft Amsterdam een Top600 opgesteld van veelplegers en draaideurcriminelen om deze stevig aan te kunnen pakken en de recidive te verminderen. Hierbij werkt een groot aantal organisaties in Amsterdam nauw samen en is een grote rol weggelegd voor hulpverlening en ondersteuning, zowel voor daders om hun leven weer op orde te krijgen, als voor hun broertjes en zusjes, uit preventief oogpunt. HVO-Querido is een van die organisaties.

Burgemeester Van der Laan bij de opening van de Poeldijkstraat van HVO-Querido, november 2011

Begeleid wonen

Als Van der Laan in 2011 ons pand aan de Poeldijkstraat feestelijk opent verklaart hij dat hij met veel plezier bij HVO-Querido een lintje komt doorknippen. Niet alleen als beschermheer van de Amsterdamse daklozen, maar ook omdat hij toen hij nog als advocaat werkte veelvuldig voor en namens HVO-Querido is opgetreden.
Als jurist staat Van der Laan begin jaren ’80 van de vorige eeuw aan de wieg van het begeleid wonen van HVO-Querido, ooit een nouveauté in de maatschappelijke opvang, nu de gangbare manier van huisvesten en begeleiden.
‘Bij begeleid zelfstandig wonen zit je met een belangrijk item,’ memoreerde voormalig directeur Henk Stam van Hulp voor Onbehuisden. ‘Wij huren een woninkje voor de klant, maar hoe krijg je die er in het kader van de huurbeschermingswet weer uit, bijvoorbeeld als de begeleiding is afgelopen? Daar heeft Eberhard van der Laan, toen onze advocaat, een modus voor gevonden: de klant accepteert de combinatie van wonen en zorg.’

Wij zullen Eberhard van der Laan enorm missen en zullen ons werk in zijn geest voortzetten.

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *