Nieuws

In memoriam Co Stomphorst

Onlangs bereikte ons het bericht van het overlijden van Co Stomphorst, voormalig bewoner en ondersteuner van Je Eigen Stek (JES), onze opvangvoorziening voor ex-daklozen in zelfbeheer. Co werd 63 jaar. 

Co Stomphorst was één van de initiatiefnemers en oprichters van JES, nu al bijna 8 jaar hèt bewijs dat eigen kracht en zelfbeheer geen loze kreten zijn.
In de eerste zes jaar van het bestaan van JES speelde Co daarbij een belangrijke rol. Sterker: Met zijn carrière daar was hij een rolmodel voor de daklozen die na hem kwamen. Begonnen als één van hen ontpopte Co zich geleidelijk tot de secretaris en penningmeester van JES. Daarnaast trad hij regelmatig op als spreekbuis voor de groep, niet alleen naar het management van HVO-Querido maar ook naar externe partijen als woningcorporaties en gemeente.
Niet verwonderlijk dus dat Co als eerste ex-bewoner – Co woonde inmiddels op zichzelf – door HVO-Querido in dienst werd genomen en vanaf 2010 als één van de ondersteuners aan JES verbonden was. Hij bleef dat tot zijn afscheid in 2014.

In 2009 wint Jes de Zilveren Woonladder, Co is de tweede van links.

In 2009 wint Jes de Zilveren Woonladder, Co is de tweede van links.

Op de achtergrond

Bij de officiële opening van JES, begin 2009, trad Co namens de groep op als gastheer en spreker. En dat was bijzonder: Co was niet zo’n redenaar. Hij hield er niet van om op de voorgrond te staan. Als ex-marineman was Co meer van het type ‘niet-lullen-maar-poetsen’. Liever dan vergaderen was hij gewoon aan het werk. En dat werk bij JES deed hij bijna dagelijks. Met zijn ervaring – hij kende de taal van de straat en wist daarmee de bewoners van JES moeiteloos te bereiken – en natuurlijke overwicht was hij een vraagbaak en steunpilaar voor veel bewoners.
In 2014 nam Co op 62-jarige leeftijd afscheid van JES. Hij vond het tijd worden dat anderen het stokje van hem overnamen zodat hij wat meer tijd had voor ‘mijn eigen dingen’.
We hadden hem graag wat meer van die tijd gegund.

Het Amsterdams Stadsblad op 10 december 2008 bij de start van Jes. Co Stomphorst staat op zijn kenmerkende plaats, helemaal achteraan.

Het Amsterdams Stadsblad op 10 december 2008 bij de start van Jes. Co Stomphorst staat op zijn kenmerkende plaats, helemaal achteraan.

 

Reacties ( 4 )

 • Ton Leenders says:

  R.I.P. Co.
  Denk nog regelmatig terug aan onze gezamenlijk Marine tijd.
  Rust Zacht

 • Pascale van Tongeren says:

  Wat een triest bericht. Ik kende Co toen ik als vrijwilliger werkte op het stoelenproject. Ik vond Co een sympathieke, intelligente man. Gesloten over zijn privéleven, altijd vriendelijk en voorkomend. Een enthousiast lezer.
  Hij was mijn top-bezoeker.
  Ik hoop dat hij tot het laatst samen gelukkig met Hillie is geweest die veel voor hem betekende.

 • Hans van Diepen says:

  Tijdens onze marinetijd veelvuldig met Co in aanraking gekomen. Erg fijne collega, samen veel gelachen in die tijd.
  R.I.P

 • Peter van de Pol says:

  Met Co samen gevaren, fijn mens met groot gevoel voor humor. R.I.P Sobat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *