Nieuws

Ik voel me verantwoordelijk

Menno Veen is van huis uit econoom, bezoekt DAC De Tour al zo’n zeven jaar en is voorzitter van de commissie die de belangen van cliënten behartigt.

‘Ik voel me vaak meer activiteitenbegeleider dan gast of bezoeker. Dat is overigens mijn eigen keuze. Ik voel me verantwoordelijk voor de mensen. Ik verzorg het kleien, help bij het bloemschikken en neem een deel van het lezen voor mijn rekening. We zijn nu bezig met de verhalen van Garcia Marquez. We hebben al zo’n dertig boeken gelezen. De enige roman waar we niet door konden komen was De gebroeders Karamazov van Dostojewski. Te lang en te veel verschillende personages met moeilijke namen als Aleksej Fjodorowitsj en Pawel Fjodorowitsj Smerdjakow, dat is niks voor een dagelijks halfuurtje.

Het kleien organiseer ik helemaal zelf. Inkoop, begeleiding, creatie, lesgeven, glazuren, bakken, noem maar op. Ik ben rustiger geworden. Ik kan zelfs een beetje delegeren. Vroeger kwam ik ‘s ochtends binnen, nam koffie en was de hele dag druk in de weer. Als ik weg ging stond die ene, inmiddels koude kop koffie nog naast me. Soms wil ik heel ingewikkelde dingen maken met bevlogen mensen die bruisen van de creatieve ideeën. Mensen die je moet afremmen en op de beperkingen moet wijzen. Vaak loopt het niet zo’n vaart en willen bezoekers de dingen juist op een presenteerblaadje krijgen aangereikt.

Een door klanten gerund DAC werkt als er draagvlak voor is. Bij bezoekers en medewerkers. We moeten er beter van worden. Het moet onze keuzemogelijkheden vergroten. Er wordt vaak ondoorzichtig over sturing en beleid gesproken. Alsof het iets heel moeilijks is, waar gewone stervelingen geen verstand van hebben, laat staan cliënten. Dat is onzin. Neem nou zo’n term als rehabilitatie. Dat is net zo abstract als je het zelf wilt maken. Een cliënt die hier een hobby uitoefent, kan over meer praten dan het weer, beschikt over een bredere context en functioneert beter. Zo simpel is het ook. En wil je als bezoeker echt kunnen sturen, dan moet je natuurlijk wel een vinger in de pap hebben bij de begroting.’

Menno Veen, foto Jildiz Kaptein

Menno Veen, foto Jildiz Kaptein

(HVO-Querido jaarverslag 2000)

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *