Ik durf weer te dromen

Bij ons Ambulant team Noord gaat het bij de ondersteuning van bewoners onder meer om het opbouwen van eigenwaarde en het ontwikkelen van een toekomstperspectief.

Een mooi voorbeeld hiervan is Marc van der Marel, een bewoner die al veel afdelingen heeft doorlopen bij HVO-Querido en sinds 2012 weer een eigen woning heeft.
‘Ik heb veel plekken van de wereld gezien,’ aldus Marc. ‘Veelvuldig in en uit detentie geweest en ik heb ervaren waar je dan tegenaan loopt als je terugkomt in de maatschappij. Vaak zijn dit frustrerende en machteloze momenten die je snel kunnen verleiden tot oud gedrag.

Kans op terugval

Je wilt je leven een positieve wending geven, maar je loopt tegen de grenzen van het systeem aan. Een systeem waar beeldvorming allesbepalend is, waar tweede kansen wel worden geboden, maar waar de verwachtingen en eisen niet altijd realistisch zijn. Daardoor ontstaat het risico dat je terugvalt in oud gedrag of terugkeert naar oude plekken en mensen die niet goed voor je zijn. Ook al weet je dat dit niet goed voor je is, het is waar je bekend mee bent en waar je jezelf “veilig” voelt, hoe gek dit ook mag klinken. Nu ik mijn eigen veilige plekje heb, durf ik weer te dromen.

marc-mariendaal-850

Ervaringsdeskundig

Mariendaal krijgt steeds meer bewoners die instromen met een justitieel verleden. De begeleiders zien deze mensen tegen zaken aan lopen die ik in het verleden heb gezien en ervaren. Nadat ik het team had geïnformeerd over mijn ervaringen ontstond het idee om mij in te zetten als ervaringsdeskundige. Er is een fonds aangevraagd en heb toestemming gekregen om hiervoor mijn diploma te gaan halen. Na mijn vijftigste weer naar school, echt helemaal te gek, ik ben daar heel blij mee!

Steunen en motiveren

Ik weet wat zij meemaken en waar ze tegenaan lopen en wil er energie in steken om deze mensen te steunen en te motiveren. Ik wil ze activeren en stimuleren om hun kans op slagen te vergroten. Ik zie voor mijzelf onder andere een ondersteunende rol in gesprekken met bewoners waarin we dingen bespreken zoals de kans op isolatie bij gebrek aan sociaal netwerk, het risico van terugvallen door financiële stress, het veranderproces waarin ze verkeren, dagbesteding et cetera. Ik wil ze leren en laten ervaren dat structuur belangrijk is om doelen te behalen, want dat zijn ze niet gewend.

Kans op slagen

Ik wil ze laten zien dat een nieuwe kans niet betekent: achterover leunen en anderen de schuld geven, maar dat er wel degelijk een flinke eigen bijdrage nodig is om het proces een kans op slagen te geven. Persoonlijk vind ik het fijn dat ik nu de kans krijg om mensen met aanpassingsproblemen te helpen.’