Mensenhandel

HVO-Querido kijkt over de grens

Mensenhandel is wereldwijd een ernstig en complex probleem. Daarom zoekt HVO-Querido, in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam en haar netwerkpartners, politie en GGD, grensoverschrijdend samenwerking. Zo hebben medewerkers van HVO-Querido van het Prostitutie & Gezondheidscentrum (P&G) en het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel (ACM) de afgelopen tijd veel energie gestoken om met Zweedse en Roemeense collega’s samen te werken aan een verbeterde hulpverlening voor slachtoffers van mensenhandel.

“Het is van essentieel belang om in de landen zelf contacten te leggen, om zo te weten dat de opvang van deze meestal jonge vrouwen en meisjes aansluit bij de speciale zorg en begeleiding die HVO-Querido hen, samen met GGD, Not for Sale en Equator biedt”, zegt Anita Schaaij, regiodirecteur van HVO-Querido. “We moeten kunnen garanderen dat er goede opvang en begeleiding met perspectieven is, zodat de vrouwen een herstart in eigen land kunnen maken. Dat is tenslotte het doel van zorgvuldige en specialistische begeleiding.”

Zweedse Frontline project
Vorig jaar is HVO-Querido in samenwerking met de politie Amsterdam-Amstelland een project gestart met Zweden. Dit project, genaamd het Frontline project, loopt tot maart 2014 en bestaat uit een uitwisseling van best practices tussen beide landen. Heleen Driessen, teammanager P&G en ACM en lid van de internationale expertgroep mensenhandel: “In Zweden is prostitutie, in tegenstelling tot Nederland, verborgen en strafbaar. De verschillende visies op prostitutie zorgen ervoor dat we van elkaar kunnen leren op het gebied van preventie en begeleiding voor slachtoffers van mensenhandel. Wij bekijken nu bijvoorbeeld of er, net zoals in Zweden, een therapiemodel kan worden ontwikkeld voor klanten die seksverslaafd zijn. En Zweden heeft van ons geleerd dat zichtbaarheid van prostitutie effectief is voor het bereiken van de doelgroep.”

Een team van politie en hulpverleners uit Nederland heeft inmiddels al meegedraaid in Zweden en ook andersom heeft dit plaatsgevonden. “De ketensamenwerking is noodzakelijk omdat het vertrouwen tussen politie en hulpverlening van groot belang is voor een goede begeleiding van slachtoffers van mensenhandel”, aldus Driessen.

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *