Nieuws

Howie the Harp komt naar Amsterdam

Bijzondere naam, bijzondere opleiding. Howie the Harp gaat deze zomer van start in Amsterdam. Alle reden voor een feestelijke bijeenkomst. Professionals, studenten en belangstellenden kwamen op 1 februari bij elkaar om de introductie van deze opleiding waarin alles draait om het ontwikkelen van ervaringsdeskundigheid, kracht bij te zetten.

Directeur Strategie & Innovatie Louise Olij van HVO-Querido is er stellig over: ‘Een van de belangrijkste investeringen in professionele hulp door ervaringsdeskundigen van de afgelopen jaren.’

Howie the Harp is geen nieuwe naam in Nederland. In 2012 ging de opleiding al in Rotterdam van start en in de jaren daarna volgden Arnhem en Tilburg. Met de introductie van Howie the Harp in Amsterdam komt deze leergang nu ook beschikbaar in het noordelijk deel van de Randstad. HVO-Querido maakt de komst van deze eenjarige training in Amsterdam mogelijk. Pameijer is er licentiehouder van in Nederland. Waar Howie the Harp-studenten hun opleiding gaan volgen in 2018 is nog niet beslist: er wordt nog gezocht naar een passende locatie in Amsterdam.

Ervaringsdeskundigheid

Kort samengevat maakt Howie the Harp werk van ervaringsdeskundigheid. Empowerment, praktijkkennis en theorie vormen de hoofdmoot van de opleiding. Het eerste half jaar werken studenten naast empowerment aan allerlei vakken, zoals motiverende gespreksvoering, samenwerken in teamverband, en taal- en computervaardigheden. Hierbij worden zij intensief ondersteund door ervaringsdeskundige coaches. Met feedback uit de groep werken zij hun persoonlijke herstelverhaal uit. Zo leren zij hun verhaal in te zetten in verschillende situaties.

Natalie Bunschoten van Pameijer en Louise Olij van HVO-Querido tekenen een samenwerkingsovereenkomst

In het tweede half jaar doen de studenten praktijkervaring op bij een werklocatie die ze zelf mogen uitkiezen. De ervaringen die ze zo opdoen verwerken ze op terugkomdagen. Eenmaal afgestudeerd, gaan ze met een Howie the Harp-certificaat op zoek naar een passende vacature.

Blues harp

Howie the Harp is een van oorsprong Amerikaanse methode. Howard – ‘Howie’ – Geld is de naamgever van de training. Hij verbleef in psychiatrische inrichtingen en leefde een tijdlang op straat waar hij met zijn blues harp, een mondharmonica, wat dollars bij elkaar speelde. In 1992 ontwikkelde Howard Geld een effectieve peer-to-peer aanpak voor mensen met een psychiatrisch verleden.

Succes

Howie the Harp mag inmiddels gerust een succes genoemd worden. In de VS slaagt 75 procent van de studenten. De resultaten in ons land zijn vergelijkbaar. Inmiddels heeft 71 procent van de afgestudeerden in Rotterdam een passende werkplek gevonden. In Arnhem geldt dit voor 78 procent van de afgestudeerden. In Tilburg hebben zelfs alle afgestudeerden een passende werkplek gevonden.

Kijk hier voor meer informatie over Howie the Harp.

Kijk hier voor een fotoverslag.

Foto’s: Petra van der Vliet.

 

 

Reacties ( 4 )

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *