Jaarverslag

  1. HVO-Querido
  2. >
  3. Jaarverslag 2024
  4. >
  5. Herstel voor cliënten door samenwerking...

Herstel voor cliënten door samenwerking in de stad

Bij HVO-Querido kijken we naar de hele mens: sociaal, mentaal en fysiek. We bieden woonbegeleiding en zorg, zowel algemeen als gespecialiseerd, We helpen mensen met complexe problemen en zijn daar goed in. Onze begeleiding is krachtgericht, persoonlijk en gericht op herstel en deelname aan de maatschappij. Dat doen we door nauw samen te werken met veel verschillende partijen in de stad. Zo kunnen we de beste zorg bieden en waar mogelijk toewerken naar herstel. Hieronder een greep uit de voorbeelden die laten zien hoe dat bij ons werkt in de dagelijkse praktijk.

De Thuiskomst

Hoe gaat het, anderhalf jaar na de start, bij De Thuiskomst? De Thuiskomst is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen die soms al tien jaar in de kliniek zitten en die te “zwaar” waren voor de bestaande vormen van beschermd wonen. Mentrum (Arkin) en HVO-Querido hadden al langere tijd de wens om voor deze mensen een plek te creëren die het midden houdt tussen een kliniek en beschermd wonen. Gedurende de pilot deden we onderzoek. Deze pilot eindigde in 2024. We vroegen bewoners, zorgmedewerkers en naasten naar hun ervaringen met De Thuiskomst. “Die zijn behoorlijk positief”, zegt Joeri Snel, teammanager van de De Thuiskomst. “Bewoners hebben een permanente woonplek en hun dagelijks leven verloopt volgens een vaste dagstructuur. De nadruk ligt veel minder op de klinische behandeling. Daarom ervaren onze bewoners hier veel rust. Ook vinden ze dat wij als begeleiding genoeg tijd en aandacht hebben voor iedereen en dat we genoeg activiteiten organiseren, zowel op de locatie zelf als erbuiten op een zorgboerderij. Behalve dat we natuurlijk heel blij zijn dat bewoners zich hier fijn voelen, lijkt onze aanpak – gezond eten, gezelligheid en veel activiteiten – ook een gunstig effect te hebben op hun gezondheid in het algemeen. Dat blijkt ook uit het onderzoek.”

Het is feitelijk bizar, als je drie keer per jaar je been breekt, dan ga je drie keer naar het ziekenhuis en weer naar huis. Maar als je drie keer een psychose hebt, dan is de kans groot dat je in de kliniek blijft. Soms jarenlang. En als er iets onaangenaam is, dan is het wel een verblijf in een klinische setting. Geen zekerheid of je kunt blijven. De ruimte is niet echt van jou, geen sfeer en je weet niet wanneer je naar huis kan. Pas met een eigen plek word je iemand. – Evert Bod, oud-teammanager van De Thuiskomst

Uit het onderzoek kwamen ook een aantal aanbevelingen, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen continu kundig, ervaren en gedreven personeel aan te blijven trekken en te behouden. Joeri: “Je kunt geen goede zorg bieden zonder betrokken en gedreven en gespecialiseerd personeel. Deze doelgroep vraagt om speciale vaardigheden en daar moeten we dus steeds in blijven investeren.” Ook zouden bewoners, nog meer dan nu het geval is, betrokken worden bij huishoudelijke taken, zoals het helpen bij koken en schoonmaken. Zoveel mogelijk meedoen geeft zin en betekenis aan het leven van iedereen, en dus ook aan de bewoners. Joeri: “Het onderzoek biedt hele waardevolle inzichten en aanknopingspunten: waar moeten we vooral mee doorgaan? En wat kan anders of beter? Het algehele gevoel is wel dat dit een geslaagde pilot is die het verdient om te worden doorgezet en wie weet ooit nog uitgebreid!”

Een Eigen Thuis voor jongvolwassenen

Tussen Mirella en mij is respect, daardoor voel ik me niet aangevallen. Wij kunnen eerlijk zijn tegen elkaar. Nu zie ik in wat ik aan Mirella heb. We doen het samen. Zij geeft me advies en dan doe ik het zelf. N., jongvolwassen bewoonster van Eigen Thuis

We begeleidden in 2024 om en nabij 300 jongvolwassenen tussen de 17,5 en 27 jaar oud. Sommigen wonen op 24-uurs locaties, maar Zij krijgen begeleiding op een eigen woning of een woning die zij huren van HVO-Querido. In 2024 zijn de teams van Eigen Thuis ‘gebiedsgericht’ gaan werken’. Er zijn nu drie ambulante teams: Centrum/Noord, West/Nieuw-West en Zuid/Oost/Zuidoost/Weesp. Alleen het team van Samen Thuis werkt nog door heel Amsterdam: dat begeleidt jongvolwassenen die met z’n tweeën een woning delen.

“Hoe beter je de buurten kent, hoe meer je bestaande formele en informele netwerken kunt inzetten ter ondersteuning van de jongeren.” Coen de Boer, teammanager Eigen Thuis (Zuid/Oost/Zuidoost/Weesp)

“Het is ons doel om mensen weer op eigen benen te laten staan zegt Coen de Boer, teammanager Eigen Thuis. De stad helpt daarbij als je weet wat er lokaal speelt en wat er in de buurt te halen valt. Onze begeleiders bouwen nu netwerken op. Dat maakt samenwerken met andere partijen makkelijker; je weet elkaar beter te vinden.”

Perspectief voor gezinnen

“Quote uit nog te schrijven artikel over gezinsopvang”

Behalve aan mensen die alleen staan, boden we in 2024 ook opvang, wonen en begeleiding aan …. gezinnen in Amsterdam en Haarlem. Minder zelfredzame gezinnen met een zogenaamde MO-beschikking, verblijven in onze 24-uurs gezinsopvang. Daarnaast wonen bijna 80 zelfredzame en minder zelfredzame gezinnen op één van onze vier noodopvanglocaties voor gezinnen. Ook begeleidden we ruim 300 gezinnen in een woning in alle wijken van de stad.

In alle gevallen is de opvang en (woon)begeleiding gericht op perspectief. Dat betekent doorstroom naar een omslag- of doorstroomwoning van HVO-Querido en van daaruit, na het bereiken van stabiliteit en afgesproken doelen, naar volledige zelfstandigheid. “Dat is maatwerk”, zegt Karen van Leeuwen, teammanager 24-uursopvang. “We maken een plan en kijken naar de mogelijkheden per gezin: wat kan al zelfstandig en waar is ondersteuning bij nodig? We gaan uit van de eigen kracht en het eigen netwerk van een gezin. De ontwikkeling en de veiligheid van de kinderen in het gezin staat hierbij ons altijd voorop.”

Omdat er zoveel verschillende factoren meespelen in de begeleiding en zorg voor gezinnen, is het ontzettend belangrijk om samen te werken met andere partijen in de stad. Karen: “We werken nauw samen met diverse ketenpartners jeugd. Inmiddels hebben we een heel netwerk opgebouwd met partijen. Een recent voorbeeld is de nieuwe integrale werkwijze (HIB) die HVO-Querido samen met iHub (jeugdzorg) en Blijf Groep (huiselijk geweld) ontwikkelde. We hebben verschillende specialismen en we bundelen nu onze krachten door systemisch samen te werken. Zo kunnen we de psychologische behandeling en praktische begeleiding voor alle gezinsleden onderling goed afstemmen en versterken. Dat heeft in 2024 goed gewerkt!”

Deel dit bericht:

Groepsfoto van cliëntenpanel

Meer lezen?

Bekijk dan al onze artikelen uit het jaarverslag.

Impact op de maatschappij door samen op te trekken

Betekenisvolle werkomgeving door het gesprek aan te gaan

Geen berichten om weer te geven.