Hardlopen helpt

Martijn Fuldner, stagiair bij ons Respijthuis Amerbos, doet samen met Nancy, gast van datzelfde Respijthuis, mee aan de Dam tot Damloop in het shirt van StreetSmart Amsterdam. StreetSmart maakt de stad een beetje mooier door geld in te zamelen voor daklozen en gezinnen in nood.

Martijn Fuldner (1975) volgt de Hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) met ervaringsdeskundigheid en loopt inmiddels bijna zes maanden stage bij het Respijthuis Amerbos van HVO-Querido in Amsterdam Noord. Twee jaar geleden is hij daar al begonnen als vrijwilliger. De hulpverlening is zijn tweede carrière, eerder deed hij de Hogere Hotelschool en werkte hij jarenlang in de horeca.

Doel

‘Sinds drie jaar ben ik sportief,’ vertelt Martijn. Het was in een periode dat ik het leven helemaal niet meer zag zitten, ik zat echt op een dieptepunt. Mijn behandelaar bij PuntP zei dat ik na de psychotherapie ook kon gaan hardlopen. Runningtherapie heet dat en dat heb ik gedaan. In die tijd was juist de Dam tot Damloop en toen heb ik me voorgenomen: volgend jaar doe ik mee. Dat was het eerste echte doel dat ik me ooit in mijn leven had gesteld. En gehaald.

Martijn Fuldner

Heilzaam

Hardlopen helpt, het is heel heilzaam. Als ik hardloop, kan ik me beter focussen en leef ik in het hier en nu. Dan ben ik niet bezig met dingen die er niet toe doen. Bij het hardlopen komen er stofjes in je hoofd zoals dopamine die je stemming verbeteren. Als ik een tijd niet hardloop, gaat mijn stemming gelijk naar beneden. Je krijgt het ook met andere vormen van bewegen zoals fietsen, maar het fijne aan hardlopen vind ik dat je helemaal op jezelf bent aangewezen. Lekker in de natuur naar een doel toe werken. Elke sessie is voor mij een leermoment. Hardlopen geeft mij energie. Na een rondje rennen, ben ik weer helemaal bij en veel actiever.

Hoger

Dit wordt mijn derde Dam tot Damloop en mijn tweede Damloop by night. Ik doe ze allebei, ’s avonds acht en de dag daarna zestien kilometer. De avondloop doe ik samen met Nancy. Zij was een gast van het Respijthuis. Doordat ze mij regelmatig zag trainen toen ze hier verbleef, is ze daar zelf ook enthousiast voor geworden. Sinds januari lopen we elke zondag samen een rondje van vijf, zes kilometer. Gewoon, voor de lol.
Vorig jaar heb ik de halve marathon gelopen en ik ben nu in training voor de marathon van Amsterdam. Elk jaar wil in mijn doel iets hoger stellen. Misschien waag ik me hierna aan de triathlon.

Samen

Het is makkelijker om in een groep te lopen zoals tijdens de Dam tot Damloop, je wordt dan als het ware meegevoerd in een cadans. Als je alleen loopt, is het meer een gevecht. Samen lopen is heel leuk. Je kunt dan heel goed praten over dingen die je bezighouden. Zolang je blijft praten gaat het goed.
Bij de Damloop hoeft niemand zich te vervelen, je wordt telkens afgeleid. Om de paar honderd meter is er wel muziek. De IJtunnel uitkomen, dat blijft een magisch moment voor mij, daar krijg ik altijd kippenvel van, dat is echt gaaf.

Goed doel

StreetSmart Amsterdam is een heel goed doel. Ik vind het heel fijn dat we daar een bijdrage aan kunnen leveren. Ik heb heel lang in de horeca gewerkt, dus ik kende StreetSmart natuurlijk al. StreetSmart ondersteunt mensen die het echt nodig hebben op een hele praktische manier, dat vind ik goed.’

>> Kijk hier voor de sponsorpagina van Martijn en Nancy op Whydonate.