Geschiedenis

Geschiedenis 1970-2009

Opvang en zorg onder één dak

HVO-Querido Amsterdam 1969 – 2009

Catharina Th. Bakker, Sonja van ‘t Hof, Peter Kempers en George van Overbeeke

Zutphen: Walburg Pers, 2011

cover-opvangenzorgondereendakDit boek beschrijft het samengaan van HVO en Querido tegen de achtergrond van het veranderende sociaaleconomische en culturele klimaat in de laatste decennia van het 20ste-eeuwse Amsterdam. Beide instellingen doorstonden op onorthodoxe wijze de radicale jaren ’70, toen de gevestigde hulpverleningspraktijk onder vuur kwam te liggen. Beide hielden zich staande tijdens de recessie in de jaren ’80, toen vooral in de sociale sector het woord ‘bezuinigen’ weerklonk. In de jaren ’90 zagen zij dat hun doelstellingen en doelgroepen wel erg dicht tegen elkaar aan lagen. Zo kwam het uiteindelijk tot een fusie tussen maatschappelijke opvang en geestelijke gezondheidszorg.

Door de verhalen heen lopen de rode draden uit de geschiedenis van de sociale zorg sinds 1969: democratisering, radicale hulpverlening, toename van drugsgebruik enzovoort. We maken kennis met de kraakbeweging, de gemeentepolitiek, het Amsterdamse model en het opvallende cultuurverschil tussen sociale psychiatrie en maatschappelijke opvang: praten versus aanpakken. Gelardeerd met achtergrondinformatie over personen en gebeurtenissen die het leven in de instellingen kleur gaven.

Verkrijgbaar in de boekhandel.

 

 

 

 

 

Reacties ( 4 )

 • Brigitte says:

  Hallo,
  Ik zoek een persoon. Ze heette zwaantje annegina, roepnaam Anja en is in 1968 geboren. Ze is geadopteerd door familie wesseling in Drenthe. Wie oh wie kan mij helpen want ik zoek familie voor haar kinderen want die willen graag hun familie leren kennen. Hoop dat iemand mij kan helpen.

 • Hanneke says:

  We hebben begrepen dat in de jaren 90 HVO Querido een schip had aan de schellingwouderdijk genaamd De Jantina. Het is ons niet helemaal niet duideljk waar het precies voor gebruikt werd door HVO Querido. Of voor opvang of als project om aan te werken met dak en thuislozen. Is hier meer informatie over?

  • Peter Kempers says:

   Beste Hanneke,
   van de Jantina is mij niets bekend. Begin jaren ’80 had onze toenmalige afdeling Walenburg bij de Nieuwmarkt een tijdje een boot, de Vrouwe Elisabeth. Op 1 september 1982 maakt Het Parool melding van ‘de laatste aanwinst van de Walenburgers,’ namelijk het kajuitschip de Vrouwe Elisabeth. ‘Dankzij de inspanningen van de gemeentelijke dienst voor ligplaatsen heeft het Walenburgse schip een riante plaats aan de Oosterdokkade, tien minuten lopen vanaf de Montelbaanstraat,’ aldus Het Parool. In het begin van de jaren ’90 had datzelfde Walenburg opnieuw een boot, het motorschip VIOS. Dat is in 1995 verkocht.
   Volgens mij waren beide schepen destijds bedoeld voor uitjes van de bewoners.
   Veel later hebben bewoners van ons voormalige pension Het Klokhuis een boot gebouwd, zie https://hvoquerido.nl/bewoners-bouwen-boot/ en later nog eens, zie https://hvoquerido.nl/varen-met-hof-van-socrates/. Daarbij ging het zowel om het bouwen, als om het resultaat zodat bewoners konden varen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *