Even op adem komen in het Respijthuis

Het is al enkele jaren geleden dat Respijthuis Amerbos zijn deuren opende in een lommerrijk buurtje in Amsterdam Noord. Amsterdammers met een psychische kwetsbaarheid die het thuis even niet redden, kunnen hier op adem komen. Er is plaats voor tien mensen. Het verblijf kan variëren van enkele dagen tot twee weken.

Alle Amsterdammers vanaf 18 jaar met een psychiatrische of psychosociale kwetsbaarheid die zelfstandig wonen of over voldoende woonvaardigheden beschikken zijn welkom in het Respijthuis. Als je het thuis even niet redt vanwege een ingrijpende gebeurtenis of je netwerk is overbelast, dan kun je tijdelijk terugvallen op het Respijthuis. Tijdens het verblijf in het Respijthuis krijgt de gast de rust en ruimte om dingen weer op een rijtje te zetten. Hierbij krijgt hij ondersteuning van het team, de vrijwilligers en vooral ook van de andere gasten.

De professionals van het Respijthuis Amerbos: Martijn, Wendy en Jeroen

Meedoen

Onze gasten komen op basis van vrijwilligheid en verdienen een rustige en veilige omgeving. Gedurende de dag wordt de gast gevraagd om naar vermogen een bijdrage te leveren bij het koken, eventueel boodschappen te doen in het nabij gelegen winkelcentrum of andere licht huishoudelijke klusjes te doen. Al met al dezelfde dingen die je thuis doet.

Sheila, een vrijwilliger bij Respijthuis Amerbos

Geen zorghotel

Wel moeten we benadrukken dat het Respijthuis geen zorghotel is en zeker geen alternatief vormt voor een opname in een GGZ-instelling is. Er wordt dan ook geen psychiatrische of somatische zorg verleend. Als de gast al professionele zorg ontvangt, dan kan hij uiteraard wel door zijn behandelaar of begeleider hier bezocht worden.
Het Respijthuis beschikt niet over een lift, alle logeerkamers zijn via een trap bereikbaar.

Vrijwilligers en professionals

Lisa

Er zijn twee vaste gasten in het Respijthuis: de huiskatten Wendy (boven) en Lisa

Respijthuis Amerbos wordt gerund door ervaringsdeskundige vrijwilligers en professionals. Eigen ervaring als cliënt in de psychiatrie of maatschappelijke opvang helpt het team om de gasten de gewenste ondersteuning te bieden.

Aanmelden

Gasten van Respijthuis Amerbos kunnen zich direct (persoonlijk) aanmelden, per telefoon (020) 219 51 70 of per mail via hetrespijthuis@hvoquerido.nl. Na aanmelding volgt een gesprek met medewerkers van het Respijthuis waarin wordt bekeken wat het Respijthuis kan bieden.
Aan het verblijf in Respijthuis Amerbos zijn voor de gast geen kosten verbonden. Wel moet hij of zij ingezetene zijn van Gemeente Amsterdam, over een vaste verblijfplaats beschikken en geldige identiteitspapieren hebben.