Nieuws

Er zijn voor alle mensen

Het is in dit novemberweer misschien moeilijk voor te stellen, maar in augustus heeft een aantal cliënten, medewerkers en genodigden van HVO-Querido op onze eigen boot meegevaren in de uitbundige Canal Parade tijdens de jaarlijkse Gay Pride in Amsterdam, onder het motto: iedereen is goud waard. Nu iedereen alweer geruime tijd is afgeschminkt kunnen we met enige distantie omzien en vertellen drie deelnemers wat dit voor hen heeft betekend.

Frances (1966) is een voormalige cliënt van onze afdeling Discus. Hij werd geboren in Heerlen en verblijft al dertig jaar in Amsterdam. Daarvan woont hij pas de laatste tien jaar, daarvoor sliep hij overal en nergens: bij vrienden, op straat en in de opvang. Nu werkt hij in de horeca en woont in een keurige straat in Amsterdam Zuid. Hij houdt van het wilde leven, maar woont graag rustig.
‘Ik ben chauffeur geweest, onder andere op de touringcar,’ vertelt Frances. ‘Daarna was ik begeleider van criminele jongeren bij de Rekkense Inrichtingen. Daar deed ik vooral de  leuke dingen. Ik ging met die jongens druiven plukken in de Elzas, survivaltochten maken en met een busje op stap naar Grenoble en Marseille.

Frances, foto Petra van der Vliet

Rust

Dit jaar deed ik voor het eerst mee met de Canal Parade. Ik vond het een fantastische beleving, iedereen heeft er van genoten. Ik hoop het volgend jaar weer mee te maken. De voorbereidingen waren al ontzettend leuk en de dag zelf ook. Al die verschillende mensen bij elkaar in een goede sfeer, heel fijn om mee samen te werken. Het was allemaal goed georganiseerd, echt een goeie club mensen bij elkaar, petje af. Niks geen moeilijkheden, stress of jaloersheid. Daardoor was het voor mij, bij alle drukte, gek genoeg een hele rustgevende gebeurtenis.

Frances

Respect

Op de boot kreeg ik het podium, dat ging vanzelf. “Dit is mijn plekje,” zei ik en iedereen respecteerde dat. Ik ben onderhand een beetje een bekende persoon in de stad, ik ben de Queen van Amsterdam. Als ik er ben, dan ben ik er ook. Er moet dan iets gebeuren en show maken, daar houd ik van en heb ik talent voor. Ik ben niet zenuwachtig, het maakt mij niet uit of er 10 of 10.000 mensen staan te kijken.
Je geeft je op z’n dag, hoewel je veel complimenten krijgt, is het toch meer geven dan nemen.

Geaccepteerd

Ik voelde me het boegbeeld van HVO-Querido en dat voelde goed. Hoewel ik niet meer wordt begeleid, heb ik er nog steeds goede contacten en dat geeft warmte. Ik zou het niet voor elke organisatie doen. In mijn leven heb ik de nodige instellingen gezien en dit is een goeie organisatie waar ik me bij betrokken voel. Ze doen veel voor mensen. Wat er mis is gegaan in je leven, wordt je niet nagedragen. Je kunt een nieuw begin maken.
HVO-Querido zet zich in voor veel verschillende mensen. Er zijn voor alle mensen, dat is heel belangrijk. Iedereen wordt geaccepteerd, hoe je ook in elkaar zit. Daarom laat ik graag aan iedereen zien: hier zijn wij.’


Shenna wordt begeleid door Spirit Jeugd- en Opvoedhulp. Hij voer dit jaar mee op onze boot tijdens de Canal Parade omdat Spirit en HVO-Querido samenwerken aan de begeleiding van mensen die vaak aangeduid worden met de letters LHBT.  Shenna vond het leuk dat hij lekker zichzelf kon zijn. ‘Ik voelde me een superster en wou dat ik de dag over kon doen!’
Klarina Lingmont, projectleider LHBT bij Spirit, maakte er onderstaand filmpje van.


Trots en optimistisch

Shaune Porter (1977) is geboren in het Canadese Fort Saskatchewan en kwam op zijn zevende jaar naar Nederland. Na een economische opleiding werkte hij korte tijd bij een bank en dat beviel hem niet. Daarna werkte hij ruim vijftien jaar bij callcenters en dat lag hem veel beter.
‘Dat vond ik heel leuk,’ vertelt Shaune Porter enthousiast. ‘misschien wel te leuk. Ik had me opgewerkt tot het middenmanagement en op een gegeven moment had ik zulke goede ideeën over bezuinigen dat mijn eigen functie overbodig werd. Toen de afkoopsom op zich liet wachten, veranderde de huisbaas de sloten en stond ik op straat. Na door drie gemeentes te zijn geweigerd kwam ik in de nachtopvang in Haarlem terecht, aan de Bakenessergracht. Nu verblijf ik in de opvang van HVO-Querido in Bennebroek.
Behalve economisch dakloos ben ik ongedocumenteerd. Ik heb wel een verblijfstitel, maar geen verblijfsdocument.

Shaune, foto Petra van der Vliet

Medezeggenschap

Op de Wilhelminastraat in Haarlem ben ik vrijwilliger dagbesteding. Daarnaast zit ik in de bewonerscommissie, in Zorgraad 1 en in de Centrale Cliëntenraad van HVO-Querido, waarvan ik sinds mei vicevoorzitter ben. Daar ben ik allemaal voor gevraagd. In eerste instantie ging ik in de cliëntenraad omdat ik merkte dat er onvrede heerste en ik houd ervan om dingen aan te pakken, ik ben iemand die van hard werken houdt. Nu merk ik dat het zijn vruchten afwerpt, dat maakt dat ik er veel plezier in heb en dat motiveert om door te gaan. De inbreng van cliënten bij allerlei besluiten is een waardevolle toevoeging, zo kom je tot betere resultaten.

Shaune

Optimisme

De Canal Parade? In één woord: fantastisch! Ik ben voor de tweede keer meegevaren met HVO-Querido en het maakte me echt gelukkig. Ik heb ook met de voorbereiding en organisatie geholpen. Meedenken over het ontwerp van de boot, over kleurenschema’s en accessoires, maar ook praktisch: boodschappen doen en opruimen, dat hoort erbij.
Tijdens de Canal Parade ervaar je zoveel vriendelijkheid en gezelligheid om je heen, van je medematrozen, van andere deelnemers en van al die mensen langs de kant. Er is zo’n optimisme. Niemand maakt ook maar enig onderscheid, dat maakt het zo fantastisch.

Trots

Veel mensen hebben het zwaar als cliënt en zo’n evenement is heel verlichtend. Het is goed dat HVO-Querido hieraan meedoet vanwege de diversiteit. Zo laat je zien dat je openstaat voor alle mensen, met welke rugzak ze ook binnenkomen.
Het leven is geen speeltuin, maar tijdens de Canal Parade kun je in een veilige omgeving zijn wie je bent en kun je daar trots op zijn. Dat is heel belangrijk, iedereen moet trots op zichzelf kunnen zijn.
Je doet nooit genoeg aan diversiteitsbeleid, er zijn altijd punten te verbeteren. Maar ik vind wel dat er voldoende aandacht voor is in de organisatie.
Volgend jaar vaar ik heel graag weer mee.’


Canal Parade met in het midden Frances, Galini en Shaune, foto Petra van der Vliet

Proud People

Galini de Zwaan is als initiatiefnemer van ons diversiteitsnetwerk HVO-Querido Proud People een van de organisatoren van de deelname aan de Canal Parade. Hoe kijkt zij hierop terug?
‘Ik denk dat de boot van HVO-Querido tijdens de Canal Parade belangrijk is voor cliënten, omdat die bijdraagt aan het gevoel van inclusiviteit in de maatschappij en bij HVO-Querido. Vaak zien wij grote verbroedering ontstaan tussen de deelnemers, tijdens de voorbereiding en op de boot zelf. Sommigen hebben zelfs na de parade nog veel contact met elkaar. Meedoen met de Canal Parade is voor veel deelnemers het eerste feestje met vele geluksmomenten sinds jaren. Een moment waarop zij even niet hoeven na te denken over hun problemen, maar hun stralende mooiste zelf kunnen showen aan Amsterdam.’

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *