Empowerment in Brazilië

Galini de Zwaan werkt als persoonlijk begeleider bij Beschermd wonen Indische Buurt van HVO-Querido. Ze is nu net terug van een sociaal avontuur in Brazilië.

‘Vorig jaar oktober ben ik vertrokken om een sociaal project op te zetten in Extrema, een klein stadje in de buurt van São Paulo,’ vertelt Galini. ‘Dit stadje heb ik acht jaar geleden leren kennen via vrijwilligerswerk in een weeshuis. De kinderen die ik daar ontmoette,  heb ik zowel in het echt als in mijn hart zien groeien. Na vijf langere periodes daar te hebben gewerkt in de afgelopen acht jaar, besloot ik opnieuw voor langere tijd terug te gaan. Nu om zelf iets op te zetten.
Het weeshuis was namelijk ondertussen gesloten. En de, inmiddels, adolescenten stonden letterlijk weer op straat. Onzeker, stuurloos en geen idee hoe hun leven vorm te geven, overleven zij van dag tot dag. Hierdoor zijn ze extra kwetsbaar voor drugs, criminaliteit, prostitutie en ongewenste zwangerschappen. Door de hechte band die was ontstaan tussen deze kinderen en mij, voelde het als een must om iets te doen.

Galini tussen de jonge vrouwen in Extrema, Brazilië

Maar hoe dan?

Galini-Brasil-1700-02Na de eerste twee maanden onderzocht te hebben waar de vraag precies lag, een Braziliaanse partner in crime gevonden te hebben, een plan van aanpak te hebben opgezet (in het Portugees!) en een samenwerkingsovereenkomst te hebben gesloten met de gemeente, was het tijd om echt aan de slag te gaan.
Aan de hand van de krachtgerichte basismethodiek heb ik een cursus ontwikkeld die zich richt op het ontdekken en ontwikkelen van eigen krachten en talenten. Om van daaruit aan de slag te gaan met hun dromen. Krachteninventarisaties, actieplannen en persoonlijke vitamines waren onderdelen van deze cursus. Daarnaast vertelde ook wekelijks iemand live of via een video hoe hij of zij zijn of haar droom heeft waargemaakt. Zelfs een bekende Braziliaanse zanger heeft hier aan meegedaan!

Girlpowerrr

Mijn focus in het begin was voornamelijk gericht op de jonge meiden die in het weeshuis hadden gewoond. Na de pilot wilden zoveel jonge vrouwen meedoen met het project, dat ik de focus heb gelegd op empowerment van jonge vrouwen in Extrema. De groepsdynamiek is waanzinnig sterk tussen mensen van verschillende leeftijd en afkomst, waardoor de dames elkaar nog meer kunnen stimuleren en inspireren.

Galini-Brasil-1600

Van bank naar baan

Door middel van contacten die ik de afgelopen acht jaar heb opgedaan, konden de eerste groepen kosteloos draaien op een prachtige locatie midden in het stadje. Ik heb in totaal twintig jonge vrouwen mogen ondersteunen in hun ontdekkingsreis naar zichzelf en hun dromen. Meiden die weer terugkeerden naar school, zich van de bank naar een baan werkten en een andere en positievere blik kregen op hun wereld en zichzelf. Sterke jonge vrouwen die inzicht en vertrouwen kregen in hun toekomstdoelen.

Wat ik heb meegenomen van dit avontuur naar HVO-Querido? De kracht van de krachtgerichte basismethodiek. Of je die nou toepast in Nederland of aan de andere kant van de wereld, mensen in hun kracht zetten, slaat overal aan.’

extrema-brasilMeer weten?

Wil je meer weten over dit project en hoe het nu verder gaat? Lees dan Galini de Zwaans blog: www.minhavida.nl.