Nieuws

Einde uitgebreide nachtopvang

Op maandag 16 maart om 9.00 uur is er na 88 nachten een einde gekomen aan een  bijzondere vorm van nachtopvang. Op de foto hierboven zie je de aanwezigen tijdens de laatste avonddienst.

De voormalige Valeriuskliniek was dit jaar ingericht als locatie voor winteropvang, maar op 16 december 2014 nam de gemeenteraad van Amsterdam het besluit om de ex-GGZ-instelling aan het Valeriusplein tot half maart open te stellen voor extra nachtopvang.

Met man en macht hebben medewerkers van het Passantenverblijf en het Mobiel team van HVO-Querido, in samenwerking met collega’s van het Leger de Heils, gewerkt om er voor te zorgen dat we op deze locatie maximaal 346 cliënten konden ontvangen met ingang van 18 december 2014.

Uitdaging

Aanvankelijk kwamen er ongeveer 100 mensen per nacht slapen en langzaam liep dit op tot  200 mensen per nacht. Vanaf half februari liep nam dit aantal geleidelijk verder toe met een uiteindelijke piek van 282 aanwezige mensen. Elke middag vanaf 16:30 uur was het weer een uitdaging om iedereen in te boeken, van een warme maaltijd te voorzien en rustig te laten slapen. De ochtenden hadden hun eigen, omgekeerde ritueel. Ontbijten en om 9:00 uur weer rustig naar buiten.
Met zoveel verschillende mensen is het begrijpelijk dat het niet altijd even soepel ging, maar over het algemeen was de sfeer goed en waren de slapers tevreden.

Hoe nu verder?

Hoe gaat het nu verder met de mensen die hebben geslapen hebben in de voormalige Valeriuskliniek? Voor de meest kwetsbaren onder hen is er in samenspraak tussen de hulpverlening, de gemeente Amsterdam en de GGD een vervolgplek gevonden. Bij het Passantenverblijf van HVO-Querido en bij de Volksbond zijn hiertoe extra plekken gecreëerd.

Al met al mogen we terugblikken op een zeer intensieve maar ook zeer geslaagde vorm van nachtopvang. HVO-Querido bedankt iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd.

Protest

Een aantal daklozen en belangengroepen protesteerden op het Valeriusplein tegen de sluiting.
Onder meer Amsterdam Dichtbij en AT5 berichtten hierover.

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *