Nieuws

Eerste HOT voor vrouwen smaakt naar meer

De allereerste HOT Challenge Ladies Only is een feit geworden! Hoogste tijd dus voor een eerste kleine sfeerimpressie over wat we hebben beleefd. Al schieten woorden tekort voor wat deze eerste driedaagse door en voor vrouwen heeft losgemaakt.

Een verslag van Renate Boers – Om ons goed op dit avontuur voor te bereiden zijn wij twee keer een lange dag op stap geweest met Rijk en Jerry, de bedenkers van de HOT Challenge. Zij hebben al hun kennis en vuur overgedragen aan een mooie en grote groep vrouwelijke collega’s van HVO-Querido. Tijdens deze twee intensieve dagen is een hele krachtige vrouwencirkel ontstaan waarin een sfeer van openheid, kwetsbaarheid en power is ontstaan. Allemaal hadden we het gevoel er klaar voor te zijn om de eerste HOT voor vrouwen neer te gaan zetten.

Meenemen en achterlaten

Eindelijk was het dan zover. Op woensdag 26 september vertrokken we vroeg in de ochtend met twee busjes, twee auto’s en maar liefst 14 dames richting Bant, Flevoland. Een prachtig stukje natuurlandschap wachtte daar op ons. Deze eerste dag stond in het teken van kamp opbouwen, tentjes neerzetten, elkaar op een speelse manier leren kennen en alvast een klein stapje oefenen uit je comfort zone. Ook hebben we op dag 1 een prachtige wandeling gemaakt om het meer. In de avond hebben we samen muziek gemaakt op djembés en met elkaar liedjes gezongen bij het vuur. Dag 2 stond in het teken van een oeroude sjamanistische ceremonie die je helpt om weer terug bij je oorsprong te komen. Op dag 3 hebben we vooral gewerkt aan wat we mee terug naar huis nemen en wat we daar laten.

De kerngroep

Enkele deelneemsters aan het woord

 • ‘Ik heb me nog nooit zo welkom gevoeld in drie dagen als hier.’
 • ‘Ik wil vaker met een tentje gaan kamperen, de natuur doet me zo goed.’
 • ‘Ik ben mezelf echt tegen gekomen. 100 jaar therapie is niks vergeleken met deze drie dagen. Ik voel me veranderd.’
 • ‘Ik noem dit geen Hero Outdoor Challenge maar een Healing Outdoor Challenge.’
 • ‘Eigenlijk maak ik nooit wat af en nu heb ik dit helemaal af gemaakt. Ik ben heel snel los gekomen.’
 • ‘Kunnen we hier niet een zesdaagse van maken?’
 • ‘Door drie dagen samen te zijn geweest met deze groep heb ik toch weer een klein deel van mezelf terug gevonden. Ik ben de groep hier heel dankbaar voor.’
 • ‘Vrijdagavond 28 september kwamen we met deze mooie club vrouwen weer terug in Amsterdam. Dit was een ervaring om nooit te vergeten.’

Veranderen

Sommige dames hebben we letterlijk lichamelijk zien veranderen. Zo kwam er een dame op dag 1 aan in een legerpak met pet op. Ze keek voornamelijk naar de grond. Op dag 2 ging de pet af en trok ze een rokje aan. Dag 3 ging haar haar los.
We hebben meer dames zien transformeren. Er zijn vriendschappen ontstaan en we zijn voor altijd met elkaar verbonden. We hebben nog niet eerder zoveel gelijkwaardigheid ervaren. En de hoeveelheid liefde, kracht en wijsheid die deze vrouwen hebben is immens. We maakten plezier, we hebben prachtige herinneringen vastgelegd in die mooie natuur.

De moeilijke weg

‘Op dag 2 kregen we als groep de keuze: twee uur met een grote bolderkar door het bos rijden en veel plezier maken of: het programma,’ aldus een van de deelneemsters. ‘De Bolderkar stond voor ons en we keken ernaar, deze was zo dichtbij en makkelijk om voor te kiezen. We konden de kar aanraken.
In Amsterdam zouden we gekozen hebben voor de bolderkar: deze staat symbool voor de verleiding en het korte plezier. Nu zijn we hier en we willen het anders doen. We kiezen een andere, misschien tijdelijk moeilijkere, weg en we vinden het heel spannend om voor het onbekende te gaan. We werken aan ons zelf en we kiezen voor het programma. We zijn hier niet voor niets.’

En de gehele groep koos gezamenlijk voor het programma. We werkten in gepast tempo naar de zweethutceremonie en alle dames hebben hieraan deelgenomen. Deze was zo krachtig. Hierna hebben we gezamenlijk gegeten en verhalen gedeeld bij het kampvuur. Het is ons weer zoveel helderder geworden waar zij werkelijk mee rondlopen en wat wij kunnen doen om ze bij te staan. Naast dit alles hebben we vooral heel veel liefde gedeeld. En wat hebben we veel mogen leren van deze heldinnen!

Dankbaar

We zijn zo dankbaar. Dankbaar voor Klara Adalena (Wilde Wijze Vrouw), zij heeft ons drie dagen mee de diepte ingenomen, terug naar onze emoties en ons lichaam. We zijn dankbaar voor Rijk en Jerry, dat zij dit voor ons mogelijk gemaakt hebben. Dankbaar voor de vrouwelijke cliënten dat we op deze manier op unieke gelijkwaardige wijze van jullie hebben mogen leren. En we zijn dankbaar voor HVO-Querido, dat we op deze manier nog meer voldoening en plezier uit ons werk mogen halen.

Vuur doorgeven

Er is al een wachtlijst ontstaan voor een volgende editie va deze uitdaging. We kijken graag met jullie of dit wederom werkelijkheid kan worden.
Onze droom is om sommige deelneemsters van de eerste HOT Ladies mee te nemen als trainster om zo hun eigen vuurtje door te geven. Met deze groep gaan we nu het natraject in, want de Hot Challenge is meer dan drie dagen met elkaar de hei op. Nu begint het pas echt.

 

 

Reacties ( 0 )

  Geef een reactie

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *