Nieuws

Een muur is makkelijker te maken dan te breken

Rutger Lonnee (Amsterdam, 1978) is een cliënt van Fleerde, de afdeling van HVO-Querido die in Amsterdam Zuidoost begeleid zelfstandig wonen biedt aan 110 mensen. 

Lonnee kwam recent, op 8 maart 2016, uit detentie. Hij moest zitten omdat hij zijn taakstraf niet had gedaan. ‘Dat had ik beter wel kunnen doen, want ik was reiniger in de gevangenis,’ aldus Lonnee. ‘Tegenwoordig krijg je geen geld meer voor je werk in de gevangenis. Geen geld voor leuke dingen, geen geld om te roken. Het was een goede les en ik heb over dingen nagedacht. Ik kan nu weer aan mijzelf gaan werken. Het is jammer dat ik nu pas in september aan mijn opleiding kan beginnen. Tot dan ga ik aan het werk bij een uitzendbureau. Ik ga de TOED-opleiding [Training Opleiding Ervarings Deskundigheid] doen, daar zie ik erg naar uit. Ik wil graag mensen helpen, bijvoorbeeld door op scholen te gaan vertellen over drugs en verslaving. Als er door mijn ervaringen maar een of twee mensen andere keuzes maken in hun leven, dan ben ik al tevreden.’

rutger-1700

Hij schreef enkele gedichten speciaal voor zijn begeleiders van Fleerde. ‘Ik heb deze gedichten uit mijn hart geschreven,’ zegt hij daarover. ‘Omdat deze mensen zo aardig waren mij nog een kans te geven. Ik ben gaan beseffen dat alles in het leven een reden heeft. Ik heb veel ups en downs gehad. Ik ben heel rijk geweest, ik had een tijdje een eigen huis in Suriname, gekocht met het geld dat ik verdiende met drugssmokkel. Als dakloze kon ik in het Krasnapolsky slapen, maar ik ben het allemaal weer kwijt en het heeft me uiteindelijk ook niks gebracht.
Soms zit ik ’s avonds boven in mijn flat en dan denk ik wel eens: is dit het nou? Het is soms best eenzaam, ik ben 37, veel van mijn vrienden zijn verslaafd of dealer. Maar ik ben daar klaar mee, ook met criminaliteit. Vroeger deed zitten me niks, nu vond ik het vreselijk.
Het enige waar ik nu echt gelukkig van wordt is mijn dochter. Daar doe ik het voor. Ik ben er nog lang niet, maar het gaat de goede kant op.’

Gedachten

Ik schrijf mijn gedachten op papier
Emotioneel maar toch met plezier
Dit is ook een manier van uiten
Dit komt van binnen, niet van buiten
Soms ben ik zelf heel gesloten
Vaak uit schaamte zonder kloten
Maar je bent pas een man als je praat over gevoel,
Maar de meesten snappen niet wat ik bedoel
Op straat leerde ik mijn zwakte niet te tonen
Want zwakte op straat is niet iets wat ze belonen.
Een muur is makkelijker te maken dan te breken
Ik probeer nu tijd in het slopen te steken
Nooit heb ik gevoelens gedeeld
Want het zijn moeilijke onderwerpen die in me speelt
Maar nu bij HVO de Fleerde
Ben ik dit langzaam aan het leren
Mijn gevoelens uiten
Ik hoop dat ze dat dan uiteindelijk waarderen

Leren van je daden

Eindelijk leer ik iets van mijn daden
En ik voel me niet meer verraden
Mijn familie en vrienden zijn me aan het helpen
Want ze wouden me niet zien verwelken
Bij HVO leerde ik nee durven zeggen
En de daders hadden zich er maar bij neer te leggen
Het is nu zoals het is
Ook al zit ik nu in de gevangenis
Eens gaat de poort voor mij weer open
En daar hoef ik geen muur voor te slopen
Dankzij HVO kwam ik tot besef
Waar een wil is, is een weg
Ik verricht nu zelfs een goede daad
En merk dat ik er niet alleen voor staat
Via HVO heb ik deze wijsheid gekregen,
Dit was geen vloek, maar juist een zegen!

Een nieuwe toekomst

Vanaf nu leef ik in het heden
En denk ik niet meer aan het verleden
Ik stop met zeuren over hoe alles moet zijn
Ik krijg nog een kans van HVO en dat is fijn
Ik heb hoop voor een nieuwe toekomst en het leven lief
Bedankt HVO voor dit perspectief
Wat geweest is, is nu voorbij
Een nieuwe toekomst is voor mij
Op een nieuwe toekomst ga ik me richten
Daarom schrijf ik nu een boek en gedichten
Ik weet niet wat ik ervan kan verwachten
Ik heb alleen hoop dat de pijn zal verzachten
Een nieuwe toekomst, dat geeft me hoop
En al het oude breng ik symbolisch naar de sloop
In het heden ga ik weer werken
Om zo het verleden te verwerken
Ik hoop in de toekomst, bij HVO nog dingen te leren
om zo mijn leven beter te beheren
Daarom wil ik de begeleiders van HVO bedanken
Door in de toekomst meer te lachen, en niet meer te janken

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *