Een goed gesprek op de Rijswijk

Elke maandagmiddag komen bij onze voorziening de Rijswijk aan de Poeldijkstraat gemiddeld zeven tot twaalf bewoners bijeen voor een goed gesprek. Deze gespreksgroep wordt nu al bijna negen maanden achtereen gehouden. Het gesprek kan overal over gaan, en het waaiert ook met verve uit, maar het centrale thema is de omgang met verslaving.

Daarbij gaat het in dit verband vooral om de verslaving aan middelen, met name harddrugs en alcohol, maar verslaving aan gedrag, zoals gokken, kan ook ter tafel komen. Het accent verschuift wekelijks naar een ander aspect van verslaving, bijvoorbeeld het omgaan met verleidingen, motivatie, geld of de relatie met de familie. Alle kwesties rond het thema zijn bespreekbaar, bewoners worden aangemoedigd om vooral ook zelf onderwerpen aan te dragen.

Uitwisseling

Deze gespreksgroep is een initiatief van persoonlijk begeleider Robert Wedemeijer en Mai Linh Pan, die zelf ook openhartig meedoen. Robert zit de bijeenkomsten voor en Mai Linh Pan, een verpleegkundige die eerder bij de Rijswijk werkte (en inmiddels bij de Jellinek en de Bascule) en Martiene Jansen, een expert op het gebied van verslavingszorg van de Jellinek ondersteunen hem hierbij.
Deelname aan de gespreksgroep is vrijwillig. Er wordt gezorgd voor blikjes fris en gevulde koeken, maar de bewoners komen vooral omdat het onderwerp ze interesseert, om ervaringen uit wisselen met lotgenoten en elkaar te ondersteunen. ‘Deze gespreksgroep is een vorm van aandacht, een manier om te laten zien dat bewoners ertoe doen,’ zegt Robert. ‘Gewoon door met ze in gesprek te gaan en belangstelling te tonen. Het is open, gelijkwaardig en oordeelvrij.’

Deskundig

In de Yellow Sun, een groepsruimte op de tiende verdieping van de Rijswijk, gaat het intussen over verslaving als ziekte, over de quick fix, serotine, dopamine en over vlucht- en vechtgedrag. De deelnemers zijn goed ingevoerd in de materie en gaan moeiteloos mee in de medische vaktermen van de deskundigen en laten zich niet imponeren. ‘Wie weet het nou?,’ vraagt een van de deelnemers retorisch, ‘het internet of ik? Wij zijn deskundigen uit de praktijk.’ Soms krijgt het gesprek een filosofisch tintje als deelnemers zich afvragen wat begrippen als nuchter, verslaving of roes eigenlijk precies betekenen.

Mai Linh Pan, Robert Wedemeijer en Martiene Jansen

Volhouden

Het gesprek komt op stoppen met drugs. ‘Je gaat makkelijk mee in de flow. Als je stopt zit je niet meer op dezelfde frequentie en voel je je buitengesloten en rusteloos,’ vertelt iemand. ‘Hier ben je als gebruiker inclusief en hoor je erbij, want nobody gives a fuck.’
‘Als je stopt, voel je je altijd een tijd niet fijn, op z’n zachts gezegd. Je moet alle zeilen bijzetten om daar doorheen te komen,’ vertelt een ander uit ervaring. ‘Je kunt overal mee stoppen, maar volhouden, daar gaat het om.’
Voor weer een ander is het gebruik van zijn medebewoners juist een confronterende spiegel. ‘Ze denken alleen maar aan drugs en geld, zo wil ik niet worden.’ De meeste deelnemers ervaren een dubbel gevoel, drugs verleiden en waarschuwen, ze schrikken af en triggeren tegelijkertijd.
Volgens een van de deelnemers is verslaving een daad van geweld. ‘Je wordt gegijzeld door je eigen hersencellen. Dat beheerst je leven. Je gijzelt jezelf eigenlijk.’

Vuur

Stoppen met gebruik is een tijdrovende kwestie en leidt bij de meesten tot een gevoel van leegte, je moet zorgen dat er iets voor in de plaats komt. Je moet aan de gang blijven en zorgen dat er andere geestelijke prikkels voor in de plaats komen. Muziek maken kan een substituut zijn. Een van de deelnemers heeft daar goede ervaringen mee. Muziek is voor hem een manier om contact te blijven maken met anderen. ‘Ze praten met mij door de muziek. Je moet geraakt worden, je moet je passie vinden.’
Martiene van de Jellinek beaamt dit. ‘Iedereen warmt zich aan zijn eigen vuurtje. Als je iets vindt wat je echt aanspreekt, dan is dit uiteindelijk ook leuk zonder alcohol of drugs. Dat vereist een verandering in het denken. Dat duurt meestal een half jaar tot een jaar.’
Een van de bewoners vat het nog eens bondig samen. ‘Het gaat maar om één ding. Wil jij veranderen?’

Drugsluw

Een van de deelnemers heeft een goed idee: waarom maken we bij de Rijswijk niet een drugsluwe verdieping, zodat je er als bewoner niet constant mee wordt geconfronteerd? Alle deelnemers vinden dit een goed plan. Robert Wedemeijer belooft dit met de manager te zullen bespreken.
De vraag of verslaving voor de deelnemers is gekoppeld aan het pand van de Rijswijk kan niet eenduidig worden beantwoord. ‘Ik ruik de coke gewoon in de lift,’ zegt een van de bewoners. Een ander maakt graag lange wandelingen door de stad. Dat geeft hem rust. Tijdens deze wandelingen gebruikt hij niet, maar zodra hij terug is in de Rijswijk, begint het weer. ‘Buiten dit gebouw vind ik meer rust.’ Een ander ziet de Rijswijk juist als de plaats waar hij eindelijk is gestopt met gebruik, dus dat kan ook. Het gaat om de associatie en die is voor iedereen anders.

Rondvraag

Zoals elk rondetafelgesprek wordt ook de gespreksgroep bij de Rijswijk afgesloten met een rondvraag waarbij bewoners elkaar een tip geven, persoonlijk nieuws delen of iets anders kwijt kunnen. Een van hen vertelt over de uitbreiding van zijn dagbesteding, alhoewel hij dat een rotwoord vindt. ‘Het leven krijgt zo steeds meer de vorm zoals ik het wil hebben.’
De volgende keer gaat het gesprek over veiligheid.