Nu ook alle muzikanten binnen zitten blijkt maar weer eens dat creativiteit zich niet laat isoleren. Muzikanten hebben manieren gevonden om samen muziek te maken. Hier vind je muzieklessen, concerttips, bijzondere YouTube-filmpjes en gratis online edities van bekende muziekmagazines.

Bevrijd!
Er wordt alweer een klein beetje muziek gemaakt door de muzikanten van HVO-Querido DOET! Space Lightning muzikanten Gilbert en Edvard bouwden op 5 mei een eigen bevrijdingsfeestje in Overhoeks.

Amsterdam mystified
The Mystifiers maken op 1,5 meter afstand opnames voor vier nieuwe muziekstukken over Amsterdam. O’Jeah en Jimmy konden dankzij de rijdende studio hun partijen inspelen voor de deur van hun woning.

Here Comes The Summer
Het festivalseizoen 2020 is helemaal afgeblazen. De festivalorganisatoren hebben de handen ineen geslagen en komen deze zomer met alternatieve thuisfestivals. Het Vlielandse festival Into the great wide open presenteert op zaterdagavond 2 mei vanaf 20:00 uur De Zomer Komt Thuis: een uitzending met muziek, kinderkunst en meer. De Zomer Komt Thuis is te volgen via Facebook.

Muziek die ertoe doet
Luister tien dagen iedere dag naar een album dat iets betekend heeft in je leven. Deel het met vrienden of collega’s en daag hen uit hetzelfde te doen. Je zult zien hoe de muziek je weer in de tijd doet terugspringen en ervaar wat dat album nog altijd met je doet.

Concertgebouw bij je thuis
Dagelijks kunt je via Facebook genieten van concertstreams vanuit 16 concertzalen in Europa, waaronder ons eigen prachtige Concertgebouw.
Of bekijk livestreams terug van concerten die eerder in de Grote Zaal hebben plaatsgevonden.

Dire merci
Dansers van het Ballet de L’Opéra national de Paris danken het zorgpersoneel met dit prachtige en ontroerende thuisballet.

De Nationale Opera
Voor alle liefhebbers van opera en ballet. Als je op de pagina naar beneden scrolt kom je uit bij de volgende hele opera’s: Ritratto / Jeths, Parsifal / Wagner, Het sluwe vosje / Janaceks. En vanaf 19 april komt Tosca online.

Lockdown live pianotraining
Bevlogen pianodocent René Knops geeft iedere dag een gratis livestream. Abonneer je via YouTube om de gratis lessen te volgen.

Meer online muzieklessen
Vind je de muziekschool te duur? Wil je kunnen oefenen waar en wanneer je wil? Dan is online muziekles misschien wel iets voor jou. Bij de online muziekschool volg je namelijk heel voordelig een gitaar-, drum- of pianocursus. Je kunt je eenvoudig online inschrijven waarna je de cursus vaak 1 week of 1 maand gratis mag proberen. Je krijgt onbeperkt toegang tot handige e-books, online video’s en je mag de docent zoveel vragen stellen als je wilt. Meestal gaat dit via e-mail of WhatsApp.

Lost in Music 4
Muziektijdschrift Lost in Music blijft aandacht besteden aan de muziekscene van HVO-Querido. Het is maar weer eens duidelijk geworden hoe belangrijk muziek is in moeilijke tijden. Tijdens de quarantaine blijven mensen over de hele wereld dankzij muziek met elkaar in contact. Deze editie van Lost in Music is voorzien van een bandpuzzel en veel digitale extra’s. Je kunt op iedere pagina doorklikken naar filmpjes, foto’s, podcasts en tips.

I said a hip hop
Kijk alle vier de seizoenen van de bekroonde Netflix documentaire Hip Hop Evolution.

Online muzieklessen
Muziekcentrum Eiwerks YouTube kanaal met online lessen.

Radio De Verbinding
HVO-Querido’s wekelijkse radioshow op Salto FM. Radiomakers Hishaam en Carlos verzorgen de komende weken twee keer per week een uitzending vanuit huis. Doe je mee?
Wil je iemand of meerdere mensen een hart onder de riem steken in deze tijd? Stuur dan een WhatsApp naar Radio de Verbinding met een spraakbericht met je steunbetuiging en een song die je wilt horen.
Stuur een WhatsApp spraakbericht naar 0611364248 en spreek het volgende in:
• je naam
• je steunbetuiging. Dit mag van alles zijn, een mooi woordje, gedicht of een eigen liedje of raptekst, voel je vrij
• en vertel welk nummer je wilt horen

Radio De Verbinding zendt iedere woensdag van 14:00 – 15:00 uur en iedere vrijdag van 16:00 – 17:00 uur uit online via Stads FM en in de ether op 106.8 FM en www.salto.nl/player-stadsfm/
Hier kun je alle afleveringen terugluisteren.

Podcast HVO-Querid0
HVO-Querido’s podcast met prachtige verhalen over bijzondere mensen start in mei met een nieuw seizoen.
In de tussentijd kun je luisteren naar een aantal pareltjes van Radio De Verbinding die door de makers speciaal voor de podcast zijn geselecteerd. En natuurlijk ook naar alle afleveringen van seizoen 1.
Je kunt alle afleveringen luisteren via Stitcher.

Online muziekmagazines
Lost in Music is dé muziekglossy over de muziekscene van HVO-Querido. Je kunt alle edities hier lezen.
Lost in Music 1
Lost in Music 2
Lost in Music 3
Lost in Music 4

OOR
Lust for life
Soundz

Online concerttips
Concerten gaan voorlopig ook niet door en dus kan het weer even duren voordat je live naar je favoriete artiesten kan gaan luisteren.

Paradiso
Concerten uit het roemrijke archief en livestreams van de Amsterdamse poptempel.

Podcast Paradiso 50 jaar!
In vijf afleveringen reizen luisteraars door de turbulente jaren waarin het Amsterdamse podium zich ontwikkelde van vrijzinnige kerk naar hippie-hang-out en van drugshol en punkhoofdkwartier tot professioneel en toonaangevend poppodium.

Uitgestelde concerten
Het Parool maakte een selectie van de mooiste live-albums ooit én de beste uitvoeringen van klassieke muziek die voorlopig niet door de concertzalen klinkt.
Wat dacht je bijvoorbeeld van jazzlegende Gregory Porter in de Royal Albert Hall, James Brown Live at the Apollo of het 25-jarig bestaan van De Dijk. Met een ereplaats voor troostsong Wanhoop niet: “Straks is het allemaal weer anders. En misschien wel beter dan ooit.”