Magical Mystery Tour

Dat fysieke uitjes even zijn uitgesteld, weerhoudt ons niet van leuke ‘uitstapjes’. Er zijn veel manieren om ook vanuit huis eens een andere wereld in te stappen.

Weer veilig naar het museum
Vanaf maandag 1 juni mogen de musea weer bezoekers ontvangen. Maar, hoe ga je veilig naar een museum? De Museumkaart zet het voor ons op een rijtje.

Thuis naar Groningen
Tip: het Groningermuseum heeft elke week een nieuwe creatieve opdracht voor thuisblijvers.

In het Achterhuis
Kijk online mee in het Achterhuis! Neem een kijkje achter de schermen. Bekijk hun collegevideo’s en vlogs.

Wandelen in de natuur
Wandel virtueel door Nederlands mooiste natuurgebieden. Op de site van Natuurmonumenten kun je zelfs het leven in broedkasten volgen.

A painting a day
Online kun je heel dichtbij schilderijen komen en je neus er bijna op drukken terwijl een kenner erover vertelt. Het Mauritshuis geeft mini-colleges over enkele topstukken.

Oorkaan
Oorkaan maakt met topmusici theatrale concerten voor een jong publiek. Leuke tutorials om met het hele gezin thuis muziek te maken. Of luister naar een hoorspel.

Thuis proefjes doen
Nemo heeft op de website een ‘thuismuseum’ ingericht, waar allerlei proefjes zijn verzameld om thuis mee aan de slag te gaan.

Nederland viert 75 jaar vrijheid
De aankomende week herdenken we de Tweede Wereldoorlog en vieren we 75 jaar vrijheid. Ben je benieuwd naar mooie, ontroerende verhalen, foto’s of filmpjes?

Corona in de stad
Het Amsterdam Museum bereidt een digitale tentoonstelling voor onder de naam ‘Corona in de stad’. Vanaf 30 april kunnen alle bewoners, bezoekers en liefhebbers van Amsterdam zelf hun verhaal, foto etc. in de stad delen met het Amsterdam Museum via coronaindestad.nl/inzenden.

Musical schatkamer
Op deze website vind je fragmenten van iconische musicals, onvergetelijke hoogtepunten, backstage interviews en nog nooit eerder vertoond beeldmateriaal. Je kunt ook een select aantal musicalregistraties gratis bekijken. Er worden wekelijks nieuwe video’s geplaatst.

Thuisbieb
Speciaal voor iedereen die thuiszit hebben de bibliotheken in Nederland 100 gratis e-books verzameld in een landelijke app. Je kunt er zoveel lenen als je wilt! Zoek op ‘Thuisbieb’ in de App Store of Google Play Store en klik op ‘download’. Registreer je met een geldig mailadres en een Nederlandse postcode. Accepteer de activatiemail en leen vervolgens direct e-books.

Ode aan het leven
Acteurs uit het Nederlandse theater lezen dagelijks één verhaal uit Boccaccio’s Decamerone. De Decamerone is een verzameling van honderd verhalen die de Italiaanse dichter en geleerde Giovanni Boccaccio schreef. Elke dag om 20:00 uur verschijnt een nieuw verhaal. Als ode aan het leven.

Verhalenserie over kinderen in quarantaine
De serie Huisarrest is een spannend kinderverhaal in tien delen. Elke dag geschreven en voorgelezen door een andere bekende kinderboekenschrijver. Leuk als rustmomentje of extraatje in een drukke online lesdag voor kinderen.

Digitale Nationale museumweek
Ben jij een kunstliefhebber? Haal dan deze week de musea in huis. Voor de nationale museumweek bieden veel musea allerlei online activiteiten aan.

Wij Amsterdam
Op het online platform wijamsterdam.nl kunnen mensen met goede ideeën en initiatieven zichzelf presenteren. Denk bijvoorbeeld aan het uitlenen van je bus aan de voedselbank, organiseren van een potje balkonbingo of een kaartenactie voor eenzame ouderen. Op deze manier worden mooie initiatieven in de stad zichtbaar gemaakt.

Nederlands Fotomuseum
Sterke verhalen is een fototentoonstelling van het Nederlands Fotomuseum. Bekijk én beluister de rijke collectie thuis via een online rondleiding door de tentoonstelling.

Oranje boven, oranje binnen
Dit jaar vieren we Koningsdag thuis met het volgende programma:

  • Om 9:45 uur worden door het hele land de klokken geluid.
  • Om 10:00 uur wordt een speciaal NOS-programma uitgezonden, met een terugblik op voorgaande Koningsdagen.
  • Om 12:00 uur luidt de bel voor een digitale kleedjesmarkt: vrijmarkt op internet.
  • Kinderen kunnen digitaal een brief schrijven aan de koning om hem te feliciteren. De brieven worden gebundeld en in de middag aangeboden aan de koning.
  • Om 16:00 uur doen we een thuistoost: vanuit ons eigen huis – of hopelijk in de tuin – proosten we op de 53e verjaardag van koning Willem-Alexander.

Kunstsnack
Ontvang elke dag een kunstsnack van het LAM museum.

Het videodagboek van Anne Frank
Kijk mee naar het videodagboek van Anne Frank. Wat als Anne Frank, in plaats van een dagboek, een camera had? Op het YouTube-kanaal van het Anne Frank Huis vind je haar videodagboek.

Geluiden in de dierentuin
Het is stil in de Arnhemse dierentuin Burger’s Zoo, je hoort alleen de geluiden van de dieren. Op het YouTube-kanaal kun je luisteren naar urenlange opnames van rustgevende dierengeluiden, zoals de voetstappen van giraffen, het gekwetter van parelhoenders en het balken van zebra’s.

Gratis films van Pathé
Bioscoop Pathé trakteert. Filmliefhebbers kunnen tot 28 april elke dag een gratis film kijken.

Online naar Artis
Lees de verhalen van Artis online. Bijvoorbeeld over de gieren uit Artis die zijn uitgevlogen op Sardinië.

Keukenhof opent virtueel
Een virtuele tour langs de prachtige bloemenvelden in de Keukenhof. De aankomende weken neemt de Keukenhof je mee langs de mooiste plekjes in het park.

Airborne
Het Airborne Museum vertelt alles over de Slag om Arnhem in 1944. Het museum is gevestigd in villa Hartenstein, destijds het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen. Het museum heeft enkele luisterverhalen en foto’s en verhalen van hun unieke collectie online geplaatst.

The Passion
Dit wordt de eerste editie van The Passion zonder publiek. Desalniettemin hoopt de organisatie op veel virtuele berichtjes en video’s rondom het thema ‘Geef mij nu je angst.’

Het Rijksmuseum thuis
Doe een digitale wandeltour, rondleiding of luister naar de podcast.

Rijksmuseum

IDFA
Op de website van IDFA zijn zo’n 300 gratis documentaires en films te vinden. Meer dan genoeg keuze dus.

Buitenkunst
Even een frisse neus halen? Maak je eigen kunstroute met deze buitenkunstwijzer.

Musea
Dat musea gesloten zijn, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je helemaal niet meer kunt genieten van hun rijke collecties. Veel musea uit de regio Amsterdam doen er alles aan om ook bij de bezoekers thuis te komen tijdens de coronacrisis.
Het Parool stelde een overzicht samen.

Luisterbieb
Zijn de bibliotheken gesloten? Met de LuisterBieb geniet je altijd en overal van de mooiste luisterboeken. De audioboeken in de Luisterbieb app zijn gratis te beluisteren!
Ook als je geen lid van de bibliotheek bent, mag je boeken luisteren.
Download gratis voor tablet of smartphone in de App Store of bij Google Play.