Is koken nieuw voor jou? Of wil je juist experimenteren met nieuwe recepten en je kookskills verbeteren? Van simpele budgetrecepten tot driegangendiners, op deze pagina vind je allerlei kookinspiratie.

Masterclass cake bakken
Wil je meer leren over het bakken van cakes? Over hoe je bijvoorbeeld minder boter kunt toevoegen, zonder dat je cake droog wordt. Of hoe je een vegan of glutenvrije cake bakt? Volg dan maandagavond 18 mei de online masterclass van Dosia.

Leren van een chef-kok
Chef-kok Jaimie van Heije post dagelijks op zijn Instagram een kookvideo voor de thuiskoks. Heerlijke inspiratie!

Bon appétit
Op deze website kan je je urenlang vermaken met heerlijke recepten, kookvideo’s en podcasts.

Maak je eigen kruidenzout
Je kunt eindeloos variëren met kruiden en zout. Anna legt uit hoe je een kruiden-citroenzout en een chili-zout maakt.

Chef’s Table
Deze documentaireserie op Netflix vertelt de verhalen van ‘s werelds grootste chef-koks die de gastronomie naar een hoog niveau tillen.

Oranjegevoel
Wil jij Koningsdag niet helemaal aan je voorbij laten gaan? Hier vind je inspiratie voor oranje en rood-wit-blauwe recepten.

Voedzaam & Snel
De gezonde recepten van Sven en Jennifer zijn speciaal bedoeld voor mensen met een kleine beurs. Eenvoudige, snelle gerechten met ingrediënten van het seizoen.

 

Recept: bonensoep

Dit heb je nodig voor een Mexicaanse bonensoep (2 personen):

  • 300 gram kikkererwten
  • 300 gram linzen
  • 2 rode uien
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 10 gram roomboter
  • 400 gram gehakte tomaten uit blik
  • 15 gram bouillonpoeder
  • 140 gram mais

Zo maak je het:

  1. Laat de kikkererwten en de linzen uitlekken in een vergiet.
  2. Snijd de uien doormidden en dan in halve ringen. Snijd de paprika’s doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes.
  3. Snijd de knoflook fijn. Bak de uienringen met de komijn in de roomboter twee minuten in een soeppan.
  4. Voeg de paprikareepjes toe en bak deze drie minuten mee.
  5. Doe dan alle overige ingrediënten behalve de mais ook in de pan en breng de soep aan de kook. Kook de soep vier minuten, voeg de mais (zonder vocht) toe en kook de soep nog twee minuten.

Paasontbijt
Hier vind je inspiratie voor een feestelijk paasontbijt.

Dagelijkse kookinspiratie
Wat eten we vandaag? Komt deze vraag je bekend voor? Meld je dan aan voor de Allerhande chatbot via Facebook Messenger. De chatbot (een robot die geautomatiseerde berichten verstuurt) stuurt je dagelijks een recept. Je vind de chatbot via de Facebook Messenger-app op je mobiel: zoek op Allerhande en druk op de knop ‘aan de slag’.

Koken met kennis
Op deze website vind je online cursussen, recepten, kookvideo’s en nog veel meer om beter te leren koken. Echt een aanrader voor koks die willen weten waarom je dingen juist zo moet doen.

Aspergetijd
Misschien heb je ze alweer zien liggen in de schappen van de supermarkt; de Hollandse asperges. Op de website van het Nederlands Aspergecentrum lees je alles over asperges en vind je inspiratie voor recepten.

Recepten van 1 pagina
Koken aan de hand van tekst en beeld. De zowel makkelijke als ingewikkelde recepten op deze website zijn uitgewerkt op één pagina.

Crisis koken
De initiatiefneemster van deze website beweert dat de meest arme koks ter wereld vaak gerechten met een extreem hoog comfortfoodgehalte op tafel weten te zetten.
Deze website staat vol met comfortabele budgetrecepten van topchefs. Leuke inspiratie!

Heel Holland Bakt
Thuisbakkers klaar? Bakken maar! Heb je het laatste seizoen van Heel Holland Bakt gemist? Je kunt alle afleveringen nog terugkijken.

Leren fermenteren
Fermenteren is het veranderen van voedingsmiddelen door het gebruik van bacteriën, schimmels en gisten. Als je witte kool fermenteert wordt het bijvoorbeeld zuurkool. Wil je weten waarom je fermenteert en hoe je dit doet? Fermentatiespecialist Christian Weij legt het uit op zijn YouTubekanaal.

Snijtechnieken
Hoe werk je veilig en precies met een koksmes? Je leert snijden als een chef in dit filmpje.

Tips voor brood bakken
Er gaat niets boven een zelfgebakken brood. In de supermarkten is meel/bloem momenteel nauwelijks meer verkrijgbaar, maar heb je nog een restje in huis? Bak dan eens je eigen brood.

Recept: focaccia

Hier vind je het recept voor een focaccia. Lekker in combinatie met een bordje soep. Of gewoon voor bij de pasta, lekker dopen in de saus!

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 15 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 1,5 zakje gist
  • 300 ml lauwwarm water
  • 1 takje rozemarijn, fijngehakt
  • Snuf zeezout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

  • Meng de bloem, suiker, zout en gist door elkaar
  • Voeg het water bij de droge ingrediënten en kneed tot een samenhangend deeg
  • Laat het deeg minimaal 2 uur rijzen in een afgedekte, grote kom
  • Verwarm de oven voor op 210 graden
  • Rol het deeg uit in de lengte en maak het plat (ongeveer 1 cm dik) met een deegroller
  • Druk met je vingers kuiltjes in het deeg
  • Bestrooi het deeg met de rozemarijn, zeezout en olijfolie
  • Bak de focaccia in 12 min. af in de oven

Eet smakelijk!