Jongeren

Dezelfde taal spreken

Cliëntenparticipatie begint bij dezelfde taal spreken, aldus Isabeau, een bewoonster van Alexandria die zich vrijwillig inzet voor de belangen van alle bewoonsters van Alexandria.

Isabeau heeft een lang verleden van jeugdhulp die op haar 18de vrij abrupt eindigde. “Ineens was er helemaal niemand voor me en ik kon het zelf allemaal gaan uitzoeken, gelukkig had ik wat vrienden en kennissen waar ik tijdelijk terecht kon.” Na allerlei omzwervingen langs de Amsterdamse opvanginstellingen kwam Isabeau bij Alexandria terecht, waar zij samen met drie andere meiden actief is in de bewonerscommissie.
“Ik heb alles gezien en overal is het hetzelfde cliënten en begeleiders begrijpen elkaar niet, bewoners durven vaak niets te zeggen en denken dat het toch niets uithaalt. Ik denk er inmiddels anders over; het valt niet mee om zaken voor elkaar te krijgen, maar als je volhoudt lukt het uiteindelijk wel, al duurt het allemaal wel erg lang voor dat er iets geregeld wordt. Vooralsnog gaat het voornamelijk om huisregels zoals openstelling van de keuken, bezoek en dergelijke, maar op den duur moet het ook over andere zaken gaan zoals het kiezen van je begeleider. Ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen, met de ene klikt het nou eenmaal beter dan met de andere.”

Naast de bewonerscommissie is Isabeau ook actief in Straatvisie, een stedelijk samenwerkingsverband tussen jongeren uit de verschillende instellingen. Straatvisie wordt ondersteund door het Projectenbureau.”Ik zit bij Straatvisie omdat ik het belangrijk vind dat er meer samenhang komt tussen de instellingen, de regels verschillen overal, in het Berthold Brechthuis mogen incidenteel bezoekers overnachten, op Alexandria weer niet, dat zou anders moeten.”

Daarnaast zet zij zich ook in voor United Voices, een landelijk platform voor jongeren uit de opvang, al met al heeft Isabeau er behoorlijk druk mee, haar agenda voor de komende tijd zit prop vol met afspraken.
Deze week naar Den Haag in discussie met een commissie uit de Tweede Kamer, een week later bij het proceshoudersoverleg van de Gemeente Amsterdam.
Wij gaan vast meer van Isabeau horen.