Nieuws

De ‘Howie familie’ van start in Amsterdam!

Op 5 november jongstleden werd de start gevierd van de opleiding Howie the Harp©, de opleiding tot professioneel ervaringsdeskundige in Amsterdam. Ruim 80 mensen proostten met zijn allen op deze stap om professionele ervaringsdeskundigheid in de toekomst nog meer op de (Amsterdamse) kaart te zetten.

Een verslag van Kim Oostveen – Een kleurrijk gezelschap kwam samen in de bijzondere kerkzaal van de Aalbersestraat, waar het mooi opgeknapte souterrain momenteel de basis is voor de opleiding. Het was een geslaagde middag met afgevaardigden van diverse organisaties en van afdelingen van HVO-Querido. En natuurlijk het Howie the Harp© team en de studenten, die eind september in twee groepen zijn gestart met het reguliere fulltime en het parttime medewerkers traject in Amsterdam.

Opening Howie the Harp

Bevlogen verhalen

Odette Hensen, projectleider ervaringsdeskundigheid, opende de middag en kondigde de bevlogen sprekers aan die vertelden over hun betrokkenheid met Howie the Harp©. Karla Nijnens, teammanager Herstelbureau, vertelde hoe zij onder de indruk was gekomen van het Howie concept tijdens een studiereis in Amerika en hoe zij Howie the Harp© onder de aandacht heeft gebracht van HVO-Querido. Harry Doef, directeur Leger des Heils, vertelde over zijn trots en gaf aan bijna jaloers te zijn op de moed van HVO-Querido om Howie the Harp© te starten in Amsterdam. Ook sprak hij zijn wens uit om de komende jaren nog intensiever samen te werken als het gaat om inzet van ervaringsdeskundigheid en de betekenis hiervan voor de kwaliteit van zorg.
Natalie Bunschoten, manager Pameijer (licentiehouder en opleider van Howie the Harp©), vertelde samen met Jeroen de Roos, oud-student, over de perspectieven voor Howie studenten, en hoe ervaringsdeskundigen een meerwaarde zijn voor organisaties die zich richten op de ondersteuning van mensen in herstel. Jeroen meldde trots dat hij sinds kort een vaste aanstelling heeft als ervaringsdeskundige. En Hans Hoogerdijk, hoofddocent Howie the Harp© Amsterdam, liet samen met huidige fulltime student Charisma Pitinela een sprankje uit de huidige praktijk zien.

De Howie familie ontstaat

Zoals Charisma beschreef: ‘Bij de start werd ons gezegd dat we een grote Howie familie zouden worden. Ieder van ons zei, “ja dahag, echt geen zin in.” Nu zijn we vijf weken verder en het lijkt alsof we niet meer zonder elkaar kunnen. En ben ik blij dat het weer maandag is.’ De Howie familie ontstaat. Die kies je niet uit, je wordt bij elkaar gezet en je hebt het met elkaar te rooien, in good times and in bad times.

Lans breken

In het feestgedruis zijn de studenten van het parttime medewerkers traject een beetje onderbelicht gebleven. Een vrijdag in de twee weken leren zij in de opleiding hoe zij hun eigen ervaringsdeskundigheid in hun werkpraktijk te brengen. Door deze kennis toe te passen, breken zij een lans voor de toekomstige studenten. Want er is moed en kwetsbaarheid voor nodig om deze openheid in te zetten in je werk. Ook de parttime studenten waren in groten getale aanwezig bij het feest.

Wie is Team Howie?

Tijdens de opleiding worden de studenten opgeleid en ondersteund door een groep ervaringsdeskundige coaches en docenten. Vanuit Pameijer zijn dit de docenten Hans Hoogerdijk (fulltime) en Pieter Verdoorn (parttime traject). Vanuit HVO-Querido zijn dit de coaches Carly van der Mierden en Bea Jongsma, beide vallen zij onder het Herstelbureau.
Achter de schermen is hard gewerkt om te zorgen dat de opleiding kon starten en dat alles goed blijft verlopen na de start. Vanuit Pameijer is dit Richard van Vliet, projectleider Howie the Harp© in Amsterdam en vanuit HVO-Querido zijn dit Odette Hensen, projectleider ervaringsdeskundigheid en Kim Oostveen, projectmedewerker ervaringsdeskundigheid.

Al met al was het een mooie viering! De komende maanden zullen we de verschillende studenten en betrokkenen aan het woord laten over hun ervaringen met Howie the Harp© en ervaringsdeskundigheid.

Nergens eerder heb ik zo het gevoel gekregen dat ik er mocht zijn.
Op geen enkele plek is er zo regelmatig gevraagd wat ik nodig had
voor mijn (persoonlijke) ontwikkeling of op welk ander vlak dan ook.
Herstelverhalen delen, presentaties houden en heel veel (zelf)reflecteren.
Het team van docenten, coaches en trainers voelde voor mij als een vangnet.
Veilig en stevig genoeg om mij (ons) op te vangen.
Omdat ik me zo veilig voelde en zo gezien en gehoord, had ik geen maskers of trucjes nodig.

Studente Howie the Harp© Rotterdam (bron: website Howie the Harp©)

Foto’s Petra van der Vliet

Kijk hier voor meer foto’s.

 

Reacties ( 1 )

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *