Nieuws

De Aak heeft een kookgroep

De Aak is van start gegaan met een kookgroep. Iedere woensdag wordt de warme maaltijd bereid door 3 à 4 cliënten met begeleiding van een gastvrouw en een persoonlijke begeleider.

Ik, Florence Braams, ben op 9 juli, de tweede keer dat de kookgroep bezig was, onverwachts de  keuken binnen gestapt en het was echt aandoenlijk om te zien hoe gezellig en enthousiast men bezig was met het voorbereiden van het eten. Er heerste een ontspannen en een gezellige sfeer. Het was echt uitnodigend. Ik vind het daarom de moeite waard om hier aandacht aan te besteden. Ik sprak met Karine Brinkman de bedenker en projectleider van dit gebeuren.

Waarom een kookgroep? Karine: Ik werk sinds 1 oktober 2013 als verpleegkundige op De Aak. Als ik cliënten sprak zeiden ze dat ze zich verveelden en dat zij graag zelf willen koken. Ik dacht “dat moet toch kunnen”. Ik ging met het voorstel naar Jolanda (teammanager). Jolanda zag er wel wat in en gaf mij toestemming hiermee aan de gang te gaan. Collega’s Roeland en Martha waren ook enthousiast en boden hun hulp aan. Ik ben daarna samen met Roeland bij cliënten langs gegaan en ze waren laaiend enthousiast hierover. Belangrijk vind ik dat de kracht en de regie van de cliënt centraal staat.

de aak kookgroepAlle cliënten mogen zich aanmelden en mee doen. Ze moeten zich wel van tevoren aanmelden, want er mogen maximaal 4 cliënten per keer koken. Er worden natuurlijk strenge eisen gesteld aan de hygiëne. Zo moeten cliënten gewassen zijn en schone kleren aan hebben. Daarnaast moeten ze bij het betreden van de keuken hun handen wassen, handschoenen aan en een schort voor doen. Uitgangspunt is dat cliënten het menu kiezen. Het menu wordt van te voren bekend gemaakt, zo ook de koks van de dag. De cliënten in huis worden uitgenodigd voor het eten. De boodschappen worden gedaan door de begeleiding.

We hebben nu al twee woensdag gekookt en de cliënten zijn enthousiast bezig en nemen hun taken serieus. Ze hebben er duidelijk plezier in en de cliënten vinden het eten lekker en juichen de kookgroep toe. Toen ik de cliënten vorige week bedankte voor hun inzet en het geweldige resultaat, zei een van de cliënten: ‘ik moet jullie bedanken dat ik op deze manier de kans krijg iets te doen wat ik leuk vind.’ Als ik zo’n reactie van een cliënt krijg is voor mij het project nu al geslaagd.

Martin (cliënt): Ik heb beide keren mee gedaan met koken. Ik vind het erg leuk. Ik vind het eigenlijk jammer dat niet veel meer cliënten zich opgegeven hebben om mee te doen. Ik nodig ze van harte uit om een keer te komen kijken. Het doet echt iets met je als je zelf mag koken. Je legt er natuurlijk jouw ziel in, omdat je wilt dat het eten lekker smaakt. Je geeft aandacht aan het eten qua toevoegingen, kruiden en ingrediënten. Ik wil hier echt wat van maken en ik zal zo vaak mogelijk mee koken.

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *