Zelf afsluiten

Waar kan ik je mee helpen?

Zelf afsluiten

Wanneer je via HVO-Querido huurt, heb je de eerst stap gezet naar meer zelfstandigheid. Wij helpen je op weg om uiteindelijk je eigen huurcontract te regelen. Dit heet ‘zelf afsluiten’. Tijdens je begeleiding werken we samen aan wat daarvoor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het goed kunnen regelen van je geldzaken. Zo blijf je zelfstandig wonen met steun van een buurtteam of je eigen netwerk als dat nodig is. We kunnen samen bespreken wat voor zorg en hulp je precies nodig hebt van HVO-Querido.

Gas / Water / Licht

Als je een woning huurt met een eigen aansluiting voor gas, water en elektriciteit, dan moet je dit zelf regelen. Dit geldt ook voor je internet en telefoon. Als je dit niet zelf hoeft te regelen, dan staat dat in je contract. Je leest hieronder precies hoe je dit kunt doen. Kom je er niet uit? Vraag dan aan je begeleider om mee te kijken.

Gas, water en elektriciteit regelen

Maak bij de overdracht van de woning een foto van de meterstanden. Meld je binnen twee weken na het ondertekenen van je huurcontract aan bij een energieleverancier. Zo voorkom je dat je een boete krijgt van de leverancier.

Water regelen

Op www.kraanwater.nu kun je zien welk bedrijf het water levert in jouw woning. Geef zelf de beginstand van de watermeter door. Als je het watergeld via de huur betaalt, hoef je je niet aan te melden. Dit kun je controleren in je huurcontract bij ‘bijkomende leveringen en diensten’.

Zonnepanelen (energie)

Heb je zonnepanelen in de woning en geef je energie terug aan de leverancier? Dan moet je dit melden via Energieleveren.nl. Dit zorgt ervoor dat de leverancier de teruggegeven energie kan verrekenen.

In sommige gevallen heb je als huurder zelf een rechtstreeks contract voor het gebruik van de zonnepanelen, bijvoorbeeld met Iederzon. Dit kan voorkomen bij woningen van Ymere. Als dat het geval is, hoef je de zonnepanelen niet aan te melden. Je kunt in de huurovereenkomst bij de servicekosten kijken of je zonnepanelen hebt.

Energieleveranciers vergelijken

De tarieven voor elektriciteit en gas kunnen per leverancier verschillen, dus het is verstandig om de verschillende aanbieders te vergelijken. Er zijn verschillende vergelijkingssites, zoals die van de Consumentenbond.

Waar moet je op letten?

Bij het afsluiten van een energiecontract, moet je letten op de volgende punten.

Vast of variabel tarief

Bij een variabel tarief kan de prijs twee keer per jaar veranderen. Het voordeel is dat je geen boete krijgt als je het contract eerder opzegt, maar de tarieven zijn meestal hoger dan bij een vast contract. Bij een vast tarief weet je van tevoren precies wat je gaat betalen, maar als je het energiecontract eerder opzegt moet je een boete betalen.

Groene of grijze stroom

Er is weinig tot geen prijsverschil tussen groene en grijze stroom.

Welkomstkortingen

Veel leveranciers bieden kortingen voor nieuwe klanten. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden van de acties. Let op het totaalbedrag dat je per jaar gaat betalen, omdat kortingen hierin al zijn verwerkt.

Wat te doen als je de (energie)rekening niet kunt betalen?

  • Neem contact op met je energieleverancier en leg het probleem uit. Misschien kan je iets regelen.
  • Zoek tips om energie te besparen, bijvoorbeeld via de website van Milieu Centraal.
  • Vraag advies bij de bewonersorganisatie !WOON. Zij kunnen je helpen met het verlagen van je energieverbruik, bijvoorbeeld met gratis bespaaradvies.
  • Ga naar het buurtteam in je wijk voor hulp. Zij werken samen met de afdeling ‘Armoedebestrijding’ van de gemeente.

Kom je er niet uit? Vraag dan aan je begeleider om hulp en/of meer informatie.

Verzekeringen

Het is belangrijk om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Hier kun je op terugvallen wanneer er iets fout gaat. Zorg ervoor dat je in ieder geval de onderstaande verzekeringen hebt:

Inboedelverzekering

Deze verzekering dekt schade aan of verlies van je spullen. Dit zijn de zaken die je kunt verplaatsen, zoals je meubels en elektronica. Als er schade is door brand, inbraak, vandalisme of waterschade, krijg je de schade vergoed. Kijk wel goed naar de voorwaarden.

Aansprakelijkheidsverzekering

In Nederland ben je verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Deze dekt schade die je per ongeluk aan anderen of hun spullen hebt veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je iemand verwondt of iets van iemand kapot maakt.

Zorgverzekering

Deze is verplicht. Vergelijk zorgverzekeringen op websites zoals Independer om te kijken welke het voordeligst is.

Verplichte inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering

Bij sommige woningcorporaties, zoals de Alliantie, De Key en Stadgenoot, zijn huurders verplicht een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Kijk even in je contract wat hierover gezegd wordt. Toch is het altijd belangrijk om af te sluiten, ook als het niet per se in de voorwaarden. Zo ben je altijd gedekt bij onverwachte gebeurtenissen.