Centrum Robert Koch helpt buurtbewoners

De Dienstenwinkel van HVO-Querido in Amsterdam Oost, gevestigd in het Centrum Robert Koch, doet ook klussen voor de ouderen in de buurt.

Het gaat hierbij onder meer om boodschappen doen, tuinonderhoud, ramen lappen en allerlei technische klussen zoals het ophangen van gordijnrails, schilderijen of een lamp.  Ook komen er regelmatig buurtbewoners eten in het centrum, er is elke donderdag een zogeheten kook-inn, voor vrijwilligers en buurtbewoners. Daarnaast kunnen buurtbewoners ook meegaan met de Magical Mystery Tour, de bus van HVO-Querido waarmee wekelijks leuke uitstapjes worden gemaakt.

handen-dienstenwinkelAllemaal even lief

Drie buurtbewoners zijn speciaal naar het Centrum Robert Koch gekomen om te vertellen over hun goede ervaringen met deze service voor de buurt.
Mevrouw Hartog (1920) woont al meer dan dertig jaar in de buurt. Tot haar trouwen werkte ze als boekbindster bij Proost & Brandt op Rusland. Zij kent de Dienstenwinkel omdat ze een flyer in de bus kreeg. Samen met haar buurvrouw, mevrouw De Jager (1928), een voormalig wijkverpleegkundige, die al ruim twintig jaar in de wijk Jeruzalem in de Watergraafsmeer woont, maakt ze voor verschillende klussen graag gebruik van de Dienstenwinkel.
‘Die jongens komen graag bij ons hoor, en ze zijn me allemaal even lief,’ vertelt mevrouw Hartog. ‘De eerste keer kwamen ze alleen voor de tuin, maar later hebben ze ook de gordijnen afgehaald, gewassen en weer opgehangen en meer dingen. Wij kunnen daar niet goed bij. Mijn complimenten hoor, dat hebben ze heel goed gedaan. Wij zijn er heel blij mee. En als het me niet zou bevallen, dan zou ik dat ook zeggen.’
‘We hebben ook spulletjes gebracht voor de rommelmarkt,’ vult mevrouw De Jager aan, ‘dat is hier toen verkocht voor het goede doel. Er komen steeds verschillende mensen bij ons op karwei, uit Eritrea, uit Suriname, maar ook uit Holland.’

Voorkeur

Mevrouw De Jager en Johan Zwaan

Begeleider Johan Zwaan van HVO-Querido legt uit dat buurtbewoners ook kunnen vragen om dezelfde vrijwilliger als die ze bijvoorbeeld goed is bevallen of als ze dat vertrouwd vinden, maar dat dit in de praktijk weinig voorkomt.

Wederzijds vertrouwen

‘Het leuke van dit initiatief vind ik dat je zo samen een onderdeel van de buurt bent,’ aldus mevrouw De Jager. ‘Zij houden er rekening mee dat wij door onze leeftijd sommige dingen niet meer zo goed kunnen, wij houden rekening met hun kwetsbaarheden. Het is ook een kwestie van wederzijds vertrouwen.’
‘Die jongens voelen zich bij ons op hun gemak hoor, ze leggen zo hun spullen met hun portemonnee over de stoel als ze aan het werk zijn,’ vult mevrouw Hartog aan.
‘We zijn bijvoorbeeld nog op de afscheidsreceptie geweest van, kom hoe heet ie, Sikko, dat was een hele aardige jongen en een harde werker, die ging hier weg omdat hij een gewone baan had gekregen,’ vertelt mevrouw Hartog. ‘Wij kennen ze allemaal bij naam. Als we hier op bezoek komen, maken we altijd een praatje met ze. We krijgen hier ook altijd een kopje koffie van Johan. Niet dat het ons daarom te doen is hoor, we hebben thuis genoeg koffie, maar het is een vriendelijk gebaar, waardoor je je hier welkom voelt.’

Welkom

Mevrouw Ottjes (1923) woont ook al heel lang in de buurt. Zij heeft gewerkt als bejaardenverzorgster bij de GGD en had met haar man een eigen zaak in woninginrichting. Zij hoorde van het centrum en de Dienstenwinkel tijdens een informatieavond voor de buurt. ‘Burgemeester Van der Laan was er toen ook,’ weet mevrouw Ottjes, ‘en mij leek een uitje met zo’n bus wel leuk. Ik eet hier ook regelmatig. Maar als je oud bent, dan heb je niet meer zoveel nodig, voor mij is het zware kost en meestal teveel.
Het is wel heel fijn dat je hier altijd welkom bent. Het is een rustige buurt, wij hebben geen klachten.’

Contact

Wil je ook een boodschap of klus laten doen door vrijwilligers van Centrum Robert Koch? Neem dan contact op met Johan Zwaan via dienstenwinkel@hvoquerido.nl of (020) 665 43 21.