Mensenhandel

Burgemeester bij ACM

Vrijdag 10 juni bezocht burgemeester Eberhard van der Laan samen met wethouder Lodewijk Asscher het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel (ACM) van HVO-Querido. Anita Schaaij, directeur Centrum/Oud-West/Noord van HVO-Querido, onder wie het ACM valt, was erbij.
Anita Schaaij: ‘Het was een leuk bezoek. De burgemeester was zeer benieuwd naar wat het ACM allemaal voor klanten doet. Hoewel hij vertelde dat hij vroeger als advocaat veel voor HVO-Querido heeft gewerkt, gaf hij ruiterlijk toe dat hij van het ACM nog niet zoveel wist. Hij stelde zich dan ook heel open op en hij kan heel goed luisteren.

Hongarije

Naast laten zien wat we doen, hebben we ook een aantal knelpunten onder de aandacht gebracht. We hebben bijvoorbeeld aandacht gevraagd voor de periode na de zogeheten B9 fase. Wat wij kunnen doen om een terugkeer naar het land van herkomst goed te laten verlopen. In november van dit jaar gaan we hiertoe voor de tweede maal naar Hongarije, samen met de burgemeester en Lodewijk Asscher.

Doorstroom

Daarnaast hebben we gewezen op knelpunten bij de doorstroom. Wij hebben bij het ACM te maken met een bijzonder kwetsbare doelgroep, die vaal veel heeft meegemaakt en behoorlijk getraumatiseerd is. Onze mensen hebben inmiddels een enorme expertise opgebouwd met deze doelgroep en werken uitstekend samen met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), Equator en de politie. Ook dat maakt doorstroom lastig, want waar vind je zoveel gespecialiseerde kennis bij elkaar.
Doorstroom betekent ook simpelweg meer woningen, waarbij je ook kunt denken aan een verruiming van het aanbod in de randgemeenten. De burgemeester heeft toegezegd dat hij dat zal uitzoeken.

Minister

Juist de avond ervoor had minister Opstelten op tv gezegd dat mensenhandel een groot internationaal probleem is dat prioriteit verdient. Opstelten zei daarbij dat opvangcapaciteit wat hem betreft nooit een probleem mocht zijn en dat hij zou zorgen dat er genoeg capaciteit voorhanden is. De burgemeester heeft dat beaamt. Wij hebben de expertise in huis, dus als er extra middelen komen, kunnen wij meteen aan de slag.’

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *