Gezinnen

Bij een oude foto

De Roggeveen is de oudste afdeling van HVO-Querido. Niet omdat deze voorziening in het oudste pand is gevestigd, dat is waarschijnlijk het Bureau Aanmelding en Plaatsing, gehuisvest in een gebouw dat dateert uit 18e eeuw, maar omdat we er het langste zitten.

Hulp voor Onbehuisden betrekt de panden in de Roggeveenstraat in maart 1937, als de organisatie het Oud-Buitengasthuis, een voormalig pesthuis uit de 17e eeuw, moet verlaten omdat dit gebouw wordt gesloopt voor de uitbreiding van het Wilhelmina gasthuis.

De Roggeveenstraat 6, 8 en 10 herbergen dan het Nachtasyl voor Vrouwen en Kinderen, de Vrouwenafdeling, en de Kleuterafdeling van HVO. Bovendien komen directie en secretariaat van de vereniging om de hoek terecht, in de Van Neckstraat 2, heden ten dage nog altijd een onderdeel van de Roggeveen.

In 1937 wordt deze verhuizing naar voormalige schoolgebouwen uit 1884 als een verbetering beschouwd. Het pand is ‘vele malen doelmatiger, bewoonbaarder, hygiënischer, beter ingedeeld dan de ruimten, die weldra worden verlaten,’ aldus het blad van Hulp voor Onbehuisden.

oude-foto-roggeveen-1700
Kinderzangkoor

In de kantine van de Roggeveen hangt een oude foto van een groep kinderen die nog veel ouder is (zie hierboven). De foto dateert uit 1910 en wordt in december van dat jaar opgenomen in het tijdschrift van de vereniging Hulp voor Onbehuisden (zie hieronder). De foto wordt daarbij een beetje geretoucheerd, met name de achtergrond wordt wat gepoetst.

De kinderen wonen dan nog in het Oud-Buitengasthuis aan de Tweede Constantijn Huygensstraat 35.

Het fotobijschrift luidt in 1910: ‘Kinderzangkoor Hulp voor Onbehuisden. Dit zijn 60 kinderen van ons 280 verpleegde kinderen’

1910-kinderzangkoor