Nieuws

Amsterdam heeft nieuwe Protitutie Vertrouwensvrouw

Heleen Driessen, werkzaam bij HVO-Querido, start als Prostitutie Vertrouwensvrouw in Amsterdam. Haar belangrijkste taak is het opbouwen en onderhouden van een vertrouwensband met prostituees. Het gaat zowel om mannelijke als vrouwelijke prostituees. In haar nieuwe rol signaleert ze problemen en ontwikkelt oplossingen, bijvoorbeeld op het gebied van positieversterking van prostituees, gezondheid, arbeidsrecht en uitbuiting. Zij biedt eerste hulp en schakelt collega’s en partnerorganisaties in als dit niet voldoende blijkt te zijn. In haar nieuwe functie fungeert ze als spil tussen het werkveld en de beleidsmakers. De functie Prostitutie Vertrouwensvrouw is recent door de Gemeente Amsterdam overgedragen aan HVO-Querido.

Het belangrijkste is het contact met de prostituees zelf
Heleen werkt al vanaf 1996 met prostituees en slachtoffers mensenhandel. Zij is gestart bij HVO-Querido in het huiskamerproject op de voormalige tippelzone aan de Amsterdamse Theemsweg. De afgelopen jaren werkte ze onder andere als zorgcoördinator slachtoffers mensenhandel en manager van het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel en het Prostitutie & Gezondheidscentrum 292. ‘Samen met de GGD, politie en andere ketenpartners heb ik me vanaf het begin ingezet om de zorg en positie van deze groep te verbeteren,’ zegt Heleen Driessen, Prostitutie Vertrouwensvrouw Amsterdam. ‘Soms door gesprekken en soms door een vrouw naar een veilige plek te brengen.’ Dat blijft ze doen, maar dan in combinatie met beleidszaken en het maken van analyses om de positie van prostituees te verbeteren. ‘Het belangrijkste in deze functie is het contact met de groep zelf. Het is een diverse groep met verschillende nationaliteiten waarbij allen beschikken over overlevingskracht en humor, dat maakt dit werk zo bijzonder,’ aldus Heleen.

Samenwerking
In de functie van Prostitutie Vertrouwensvrouw bij HVO-Querido is Heleen Driessen medeverantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid van het Prostitutie & Gezondheidscentrum 292 (P&G292), een samenwerkingsverband van de Gemeente Amsterdam, GGD Amsterdam en HVO-Querido. ‘De GGD heeft de functie van Prostitutie Vertrouwensvrouw stevig neergezet in Amsterdam. Nu de tijd rijp is om de functie verder te ontwikkelen, sluit deze beter aan op de dienstverlening van HVO-Querido. De goede samenwerking tussen de GGD en HVO-Querido heeft er toe geleid dat Heleen Driessen, een ervaren deskundige met een groot hart voor deze doelgroep, de functie met verve kan vervullen,’ zegt Anita Schaaij, regiodirecteur HVO-Querido.

In de uitzending van Amsterdam FM van 11 maart vertelt Heleen Driessen wat ze allemaal gaat doen in haar nieuwe functie.
Zie hierover ook Dichtbij Amsterdam, AT5 en de website van het CCV (centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid).

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *