Stage lopen bij het ACM-COSM

Een stage in de zorg is leerzaam en brengt veel uitdagingen met zich mee. Het werken met slachtoffers mensenhandel is niet alledaags. Elke september start bij het ACM / COSM een nieuwe stagiaire. Op maandag 3 september is onze huidige stagiaire S. gestart. We spraken met haar over haar ervaringen tot nu toe.

Hoe ben je bij het ACM / COSM terechtgekomen?
Via mijn stagedocent kreeg ik informatie over het ACM. Ik was geïnteresseerd in de doelgroep waarmee het ACM werkt en om deze reden heb ik gesolliciteerd.

Wat wist je al over mensenhandel vóórdat je bij ons begon?
Vóórdat ik bij het ACM begon met mijn stage, was ik mij voornamelijk bewust van mensenhandel in de vorm van seksuele uitbuiting. Tijdens mijn stage heb ik meer geleerd over economische uitbuiting.

Wat heeft een stagiaire nodig om bij ACM / COSM een goede start te kunnen maken?
Om bij het ACM/COSM een goede start te kunnen maken, denk ik dat het belangrijk is dat je stressbestendig bent. Er kunnen dagelijks uiteenlopende incidenten plaatsvinden en het is van belang dat je weet hoe hiermee om te gaan. Daarnaast is een leergierige/nieuwsgierige houding ook belangrijk. Er zijn bepaalde regels en stappen waar je je aan dient te houden om de begeleiding van cliënten goed vorm te kunnen geven. Ik vind ook dat je een geduldige houding moet hebben, omdat je planning vaak anders loopt dan verwacht. Tot slot is flexibiliteit ook van belang. Binnen het ACM/COSM worden er onregelmatige diensten gedraaid waarbij je of 08:00 in de ochtend begint of eindigt om 23.00 in de avond.

Welke studie volg jij op dit moment?
Op dit moment volg ik de HBO-studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening.

Welke vaardigheden hoop je hier bij ons te ontwikkelen?
Het versterken van de cliënt door middel van krachtgericht werken. Besluitvaardigheid en resultaatgericht werken. Professioneel samenwerken met collega’s, vrijwilligers en netwerkpartners van de organisatie. De theorie vanuit de opleiding, met name gesprekstechnieken, uit te kunnen voeren in de praktijk. Leren omgaan met onverwachtse situaties. Hierbij denk ik aan veranderingen die bij cliënten kunnen plaatsvinden en waarbij direct moet worden gehandeld.

Wat wil je meegeven aan toekomstige stagiaires bij het ACM / COSM?
Als de doelgroep je aanspreekt, is het ACM/COSM een erg leerzame en uitdagende plek om stage te lopen!

 

Ben je ook geïnteresseerd in een stage bij onze opvang in het studiejaar 2018/2019 mail dan naar ACM@hvoquerido.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *