Ondersteuning bij juridische zaken

Juridische zaken gaan meestal over aangifte doen tegen de persoon die je heeft uitgebuit. Echtscheiding en zeggenschap over je kind(eren) vallen er ook onder. Een advocaat kan je bijstaan. Je mentor kan dingen uitleggen.

Jij kiest of je aangifte wil doen

Jij kiest of je de persoon die je heeft uitgebuit wilt aangeven bij de politie. Je bent daartoe niet verplicht.

Kies je voor aangifte?
Dan wil de politie weten wat er is gebeurd. Ze moet namelijk bewijs verzamelen voor een eventuele rechtszaak. De politie werkt met rechercheurs die zijn gespecialiseerd in de wereld van mensenhandel. Ze zijn ook getraind om met mensen te praten die zijn uitgebuit. Je mentor kan je bij deze gesprekken ondersteunen. Je krijgt ook hulp van een advocaat.

Wil je geen aangifte doen?
Als je geen aangifte wilt doen, zal de politie je toch vragen wat er is gebeurd. De politie is een van de partijen die oordeelt of jouw situatie onder ‘mensenhandel’ of ‘uitbuiting’ valt (en je daarmee dus recht hebt op opvang en begeleiding). Als je bang bent voor de politie, kunnen wij je helpen om met de politie te praten.

Mocht je een juridische zaak hebben die na je vertrek bij ons nog niet is afgerond, dan blijft ACM daarbij ondersteuning bieden.