De noodzaak van kennis en ervaring delen

In de strijd tegen mensenhandel in Amsterdam hebben onze medewerkers  in de loop der jaren zeer waardevolle kennis opgedaan en ervaring opgebouwd. Dit delen we graag met anderen. Sterker nog: het is een noodzaak.

ACM neemt onder meer deel aan regionale, nationale en internationale overleggen om te zorgen dat slachtoffers van mensenhandel de hulp en zorg krijgen die ze nodig hebben.

Medewerkers van hulp- en zorginstellingen kunnen ACM te allen tijde benaderen om vermoedelijke casussen mensenhandel te bespreken en/of over te dragen. Hier vindt u een uitgebreide lijst met signalen waaraan u mensenhandel kunt herkennen.

We doen specialistisch werk voor zeer gedifferentieerde cliënten

Opvang en ondersteuning van slachtoffers van mensenhandel is specialistisch werk.
Het heeft sociale, psychologische, juridische en praktische kanten. De vrouwen en mannen die wij opvangen komen bovendien uit verschillende landen en hebben uiteenlopende culturele, etnische, maatschappelijke en sociale achtergronden. De uitbuitingssituaties die zij hebben meegemaakt variëren ook. Tot slot is de wereld van de mensenhandel zowel complex als zeer veranderlijk. Maar wat niet verandert, is dat het slachtoffer afhankelijk is gemaakt van de dader door de dader.

Om tegenwicht te bieden aan die afhankelijkheid werkt ACM aan het versterken van het gevoel van eigenwaarde van cliënten en aan hun perspectief voor de toekomst. Dit doen we door hen bewust te maken van hun talenten, kracht en kennis. Via voorlichting proberen we ze te ondersteunen in het maken van keuzes. Als zij zich bewust zijn van hun eigen mogelijkheden helpt hen dat om zelfstandig te kunnen functioneren. Mede daarom gebruiken wij het woord ‘slachtoffer’ zo min mogelijk.