Nieuws

12½ jaar Academie voor Psychiatrie en HVO-Querido

Op 1 juni was het zover: de feestelijke bijeenkomst ter ere van het 12½ jarig jubileum van de samenwerking tussen HVO-Querido en de Academie voor Psychiatrie, georganiseerd door Vera Mobach in het Amsterdamse Student Hotel.
Een verslag van Inge de Jongh – Het was een geslaagde middag waarbij veel medewerkers van HVO-Querido aanwezig waren die langere of kortere tijd geleden de opleiding hebben gevolgd.

Psycholance

Jerzy Koopmans, sociaal-psychiatrisch verpleegkundige op de Psycholance, gaf een boeiende presentatie over ambulancevervoer van psychiatrische patiënten bij spoedeisende hulp. Zeer gedreven vertelde hij over het belang van een waardig vervoer van mensen met psychische problemen. Mooi ook om te horen dat de kennis van de medewerkers van de Psycholance gedeeld wordt met de medewerkers van de ‘gewone’ ambulance.

Achtergrond

Medewerkers van de Academie voor Psychiatrie verzorgden een onderdeel waarin de achtergrond van de samenwerking werd toegelicht. Die had alles te maken met het verdwijnen van de verschillende richtingen in de opleidingen verpleegkunde. Van drie pijlers (somatische zorg, psychiatrie en zwakzinnigenzorg) terug naar één algemene opleiding Verpleegkunde.

Om verpleegkundigen in de psychiatrie toch goed te kunnen opleiden, werd gestart met de Academie voor Psychiatrie. Dit is een opleiding die weliswaar opleidt tot algemeen verpleegkundige, maar waarin de aandacht voor psychiatrie de hoofdmoot vormt. In samenwerking met instellingen uit veld werd tot een gezamenlijk portfolio gekomen. Nog steeds is er regelmatig overleg tussen de opleiding en de deelnemende organisaties. Een korte quiz maakte weer eens duidelijk dat enige kennis van somatiek onontbeerlijk is.

Nog een jubileum

Lachen als verrassingsonderdeel! Een echte lachcoach zorgde ervoor dat we in korte tijd aanstekelijk aan het lachen waren. Een borrel op een zonnig terras als afsluiting, waarbij Vera Mobach extra in het zonnetje wordt gezet, omdat zij op deze dag 25 jaar bij HVO-Querido in dienst is!

 

 

 

Reacties ( 0 )

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *