Vuurdans voor de vrijheid

David van Os

Een van de speciale attracties op het vrijheidsfestival dat het Badhuistheater en HVO-Querido op 5 mei op het Amsterdamse Boerhaaveplein organiseren, is vuurdansen. Dit wordt verzorgd door David van Os, een cliënt van Discus.

‘Vuurdansen doe je met een stok of meerdere stokken met aan de uiteinden een wik, dat is een lont, gedrenkt in lampenolie,’ vertelt David van Os (1974). ‘Dat is een langzame brander, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een snelle brander als benzine. Het drenken moet heel zorgvuldig gebeuren, de lont moet goed gevuld zijn, maar er mogen geen druppels af komen. Want ik ga met brandende stokken ronddraaien en het is voor het publiek niet prettig als er vonken rondvliegen. Ik doe het met blote handen, het wordt wel eens een beetje warm, maar het zwaarst zijn de onnatuurlijke bewegingen die je met je schouder maakt. Het is vooral een kwestie van oog- handcoördinatie, van geduld en veel oefenen.

Spanje

david-vuur-03Ik heb het vuurdansen in Spanje geleerd. In mijn dakloze periode werkte ik eens als bakker bij een reizende keuken in Beneficio, in de bergen van de Sierra Nevada. Onder in de vallei wonen de zogeheten dieselpunks, in het midden is een gewoon dorpje en boven op de berg wonnen de hippies, in een soort commune met tipis. Daar werden veel feesten gegeven met vuurshows en dat vond ik wel leuk. In die bakkerij moest je steeds even heel hard werken en dan had je weer een tijdje pauze. Broodbakken is trouwens echt mooi werk, magisch bijna. Het is zacht, het ruikt heerlijk en geeft positieve energie. Niet voor niets komen vrouwen en kinderen er altijd op af.
Maar goed, daar in Spanje was een Duitser, Tanne heette hij, en die heeft mij in de pauzes in de bakkerij leren vuurdansen. Je begint natuurlijk niet gelijk met brandende stokken. Je draait eerst zo lang met stokken rond en doet langzamerhand allerlei trucjes tot ze niet meer op de grond vallen. Pas dan kun je hetzelfde met vuur gaan doen. Een vuurdans is eigenlijk niets anders dan heel snel een aantal van die trucjes achter elkaar.

David van Os in actie met vuur

Japan

Je moet wel supergeconcentreerd zijn, maar bij mij is het risico niet zo hoog. Als je het vergelijkt met een vuurspuwer of vuurvreter, dan is dat honderd keer zo gevaarlijk.
De bewegingen van het vuurdansen zijn afgeleid van de martial arts, het komt dus eigenlijk uit de Japanse boerenstand. Alleen is wat ik doe totaal niet gewelddadig.
Als je het eenmaal kan, is vuurdansen net als fietsen, je verleert het nooit, je kunt hoogstens een beetje roestig worden. Voor een show ga ik daarom meestal even wat droog spinnen en een beetje stretchen.

Goa

David in actie met verf

Wat is ook doe, is blacklight bodypaint. Dat is voor mij ontstaan op Goa tranceparties, waar ik al heel lang graag heenga. Vroeger bijvoorbeeld in Korsakow aan de Lijnbaansgracht, maar ook in Paradiso en andere clubs. Goa is een streek in India waar veel hippies – alweer – komen en waar een bepaald soort psychedelische muziek is ontstaan. Die feesten hebben een speciale aankleding waarbij veel blacklight wordt gebruikt. Dat leent zich goed voor het gebruik van fluorescerende verf. Ik ben begonnen met nagels lakken en nu beschilder ik vooral huid. Alles op en om de dansvloer. Om nagels goed te lakken, en ik doe de dingen nu eenmaal graag goed, moet je eigenlijk twee of drie laagjes doen, en dat is best een gedoe op de dansvloer. Mensen bewegen en zijn snel afgeleid. Het voordeel van bodypaint is dat het maar één keer hoeft.

david-verf-01

Live

Het is live art, ik beschilder geen mensen in de coulissen of een kamertje achteraf, maar ter plekke, in het openbaar op het feest. Dat maakt het spannend om te doen. Ik heb altijd een model bij me, die schilder ik wel backstage. De meeste mensen die het zien, willen het meteen zelf ook hebben.
Het heeft me wel gegrepen, ik heb tekenlessen genomen en begin nu een eigen stijl te ontwikkelen. Wist je dat er ook wedstrijden in zijn? Met Nederlandse en internationale kampioenschappen. Later dit jaar wil ik daar eens gaan kijken om te zien wat de concurrentie zoal doet.
Het is mijn ambitie om hier binnen pakweg vijf jaar mijn geld mee te gaan verdienen. Nu kom ik nog gratis opdagen en vraag aan mensen een donatie. Dat kan een drankje zijn, een klein sieraadje of gewoon iets aardigs. Dat is waarschijnlijk nog altijd de oude hippie in mij.’