Verbindende muziek

Op zondag 10 december ben je van 15:00 tot 17:00 uur van harte welkom bij het Ei-complex voor een bijzonder klassiek concert met maar liefst twee wereldpremières.

Een van de thema’s van het concert is de omgang van kunstenaars met tegenspoed: componisten die het noodlot hebben overwonnen. Naast muziek die zelden wordt uitgevoerd, hoor je gloednieuwe muziekstukken van twee bevriende Amsterdamse componisten: Hans van Eck en Norbert Wissing, de laatste is tevens voorzitter van de Centrale Cliëntenraad van HVO-Querido.

Norbert Wissing kan bevlogen vertellen over muziek in het algemeen en over dit programma in het bijzonder. ‘Het wordt een hele leuke en spannende middag,’ aldus Wissing. ‘We beginnen met een lied van Susato, dat is muziek uit de renaissance, ik weet niet precies uit welk jaar, maar echt oud. Dat wordt eerst a capella gezongen door Julia Bronkhorst, een hele goede sopraan, en gaat dan naadloos over in een bewerking voor strijkkwartet. Zo hoor je hoe zo’n stuk in elkaar zit.

Barok

Dan gaan we verder met een nieuw stuk van Hans van Eck. Zijn compositie is losjes gebaseerd op Susato, er komen motieven van in terug. Ik werk al sinds 1982 heel goed samen met Hans. We zijn nu ook samen een cd aan het maken. Hij is naast componist ook  muziekwetenschapper en maakt veel elektronische muziek. Maar dit keer niet. Hans houdt van barok. In zijn partituur zul je nauwelijks metronoomcijfers of aanwijzingen voor het tempo tegenkomen, dat is allemaal heel vrij . Als barokcomponist volgt hij het liefst de hartslag.

Heftig

Dat is bij mij heel anders. Ik schrijf het tempo liever precies voor. Mijn tweede strijkkwartet heb ik vorig jaar geschreven, in een moeilijke periode. Het ging toen niet goed met mij en dat hoor je terug in de muziek. Het gaat over tegenspoed, het is geen vrolijk stuk, het is heftig en donker. Of componeren therapeutisch is? Dat weet ik niet, maar het is in het algemeen goed om je gevoelens te uiten. Je moet niet componeren om het componeren, maar omdat je iets te zeggen hebt. Kunst vertelt ook altijd iets over de maker. Je gebruikt nu eenmaal de dingen die je meemaakt in je leven, ook mooie en vrolijke dingen. Maar ik ben geen componist van feestmuziek, er zit bij mij altijd een ondertoon in.
Het gaat nu gelukkig weer veel beter met mij.

Willink Kwartet, foto Ben Bonouvrier

Kers

We brengen in het Ei-complex ook Kaddisch van Ravel, dat is eigenlijk voor piano en zang, maar nu in een bewerking van mij voor strijkkwartet.
Componeren is een solitair beroep. Het blijft magisch om als componist je eigen werk te horen spelen door muzikanten. Dat is heel anders dan een audiofile, het heeft een andere dynamiek. Je kent pakweg al 90% van de muziek door en door, maar die resterende 10% is zoiets als de kers op de taart. Het is een vorm van interpretatie en dat maakt het interessant.
Ik hoop dat er veel mensen komen.’

Jong talent

Yaël Kurzbauer-Bonouvrier, de dochter van onze collega Ben Bonouvrier, speelt altviool, niet alleen op 10 december in het Willink Kwartet, maar ook in het VU-orkest, bij uiteenlopende muziekprojecten, zo is ze nu Händels Messiah aan het instuderen, en als remplaçant in verschillende orkesten.
‘Ik heb heel veel zin in dit concert,’ vertelt Yaël. ‘het is best ingewikkelde muziek om te spelen, maar dat geeft extra voldoening als je het onder de knie hebt. Muziek maken is vooral zelfstudie, maar we moeten ook als kwartet oefenen op samenspel en fasering en dat soort dingen. Voor ons is het bijzonder om met de componist samen te werken. Als er iets onduidelijk is in de partituur, kun je het vragen aan de maker, dat komt weinig voor.
Naast de intense stukken van Hans en Norbert spelen we ook wat luchtiger en toegankelijker werk, zoals potpourri’s met Mozart, tango’s en nog veel meer.’

Yaël, foto Ben Bonouvrier

Welkom

Deze bijzondere muziekuitvoering vindt plaats op 10 december van 15:00 tot 17:00 uur in het Ei-complex. Het concert is speciaal bedoeld voor cliënten en medewerkers van HVO-Querido. Je bent van harte welkom om een introducé mee te nemen. De entree is gratis. Geef je wel even op bij Norbert Wissing via norbert.wissing@hvoquerido.nl of (06) 46 87 40 12.

Muzikanten

De composities worden gespeeld door het Willink Kwartet, een gelegenheidsformatie die bestaat uit jonge muzikanten (eerste viool, tweede viool, altviool en cello) van het conservatorium. Het kwartet wordt bijgestaan door zangeres Julia Bronkhorst.
Wissing: ‘Het heet het Willink Kwartet omdat we met deze muzikanten nog een keer het derde strijkkwartet van mijn leermeester Lex van Delden gaan spelen, dat is een fantastisch vierluik gebaseerd op schilderijen van Carel Willink. Ik ben destijds nog bij de première daarvan geweest, in het Stedelijk.’

Hans van Eck, Norbert Wissing en het Willink Kwartet, foto Ben Bonouvrier

Tielman Susato: chanson Longtemps y a
Hans van Eck: Vijf miniaturen voor strijkkwartet
Norbert Wissing: Strijkkwartet no. 2
Maurice Ravel: Kaddisch, in een bewerking voor strijkkwartet
en nog veel meer
Na afloop is er een borrel.

Ei-complex
H.J.E. Wenckebachweg 115