Sophia’s Place (1)

Angelino Sophia is een cliënt van HVO-Querido die in het nieuwe World of Food Amsterdam een eigen restaurant hoopt te starten met authentieke Antilliaanse gerechten. Van eenvoudige snacks tot complete maaltijden.  Om dit voor elkaar te krijgen heeft Angelino jouw steun en een bescheiden startkapitaal nodig. Help jij hem zijn droom waar te maken?

Angelino Calixto Sophia, Appie voor intimi, is op 16 april 1973 geboren in Bandabou in het westen van Curaçao op de Nederlandse Antillen. Hij groeit op bij zijn oma die hem de liefde voor de Antilliaanse keuken bijbrengt en hem ook de fijne kneepjes van het vak heeft leert.

Angelino is het oudste kind van het gezin. Hij heeft twee broers en twee zusters die nog altijd op Curaçao wonen. Angelino: ‘Mijn vader heb ik als kind nooit gezien, ik heb hem pas veel later voor het eerst ontmoet en hij is kort daarna helaas overleden. Mijn moeder leeft gelukkig nog. Zij woont nog altijd op Curaçao, ik heb regelmatig contact met haar via de telefoon. Ook met mijn broertjes en zusjes heb ik contact, maar dan vooral op Facebook.

Marshe Bieu

Mijn lagere school was de Don Sarto in het dorp Soto. Ik zat daar ook op de voetbalclub. Later ging ik naar de technische school in Otrabanda, een wijk van Willemstad. Ik wilde toen al kok worden, ik heb nooit iets anders gewild. Mijn oma kookte en verzorgde de catering voor feesten en partijen en vanaf dat ik heel klein was ben ik door haar opgevoed en hielp ik haar. Zij kookte bijvoorbeeld op de Marshe Bieu, de overdekte oude markt, over de brug, in Punda, dat is iets dat veel toeristen wel kennen. Zulke markten zijn er ook in Otrabanda en Bandabou en daar kookte zij ook.

Angelino Sophia

Naar Nederland

In maart 1989, ik was toen zeventien, ben ik met mijn oma naar Nederland gekomen. We zijn bij mijn tante gaan wonen in Amsterdam Zuidoost, in de flat Groeneveen. Zij was al eerder hiernaartoe gekomen. Ik vond het hier echt koud in het begin. De eerste tijd was ik meer binnen dan op straat. Maar al snel had ik het naar mijn zin in Amsterdam. Er wonen veel Antilliaanse mensen in de Bijlmer, maar ik ga eigenlijk met alle mensen om, Antillianen, Surinamers, Nederlanders, gewoon alle mensen.
Ik wilde nog steeds kok worden en volgde daarvoor een opleiding bij CBB Ganzenhoef. Dat heb ik niet kunnen afmaken, want toen kwam de vliegramp en daarna is mijn hele leven door de war gegaan.

Bijlmerramp

Ik weer het nog maar al te goed. Op 4 oktober 1992 was ik buiten met vrienden en neefjes en nichtjes. Toen hoorden we lawaai en zagen we het vliegtuig heel laag en scheef en met een motor in de fik achter een flat verdwijnen. Toen draaide het en kwam recht op ons af en toen is ie neergeklapt. Het voelde als een aardbeving.
Wij woonden op twee hoog en mijn oma en tante waren nog binnen. Wij vlogen omhoog maar kregen de deur niet open, alles was ontzet en zat vast door de klap. Na een paar minuten was er een ontzettende gasexplosie, toen zag je overal echt alleen maar vuur, maar daardoor ging gelukkig de deur weer open en zo konden mijn oma en mijn tante toch naar buiten. Zij hebben echt geluk gehad, als dat vliegtuig iets verder was neergekomen, waren zij er niet meer geweest.
Wij zagen die avond verschrikkelijke dingen, maar we konden niks doen. Ik heb een vrouw met twee kinderen in haar armen van de zevende verdieping naar beneden zien springen. Zelf was ik niet gewond, maar ik voelde mij niet goed. Mijn oma wilde hier na de vliegramp niet meer blijven en is teruggegaan naar Curaçao.
De dagen daarna bleven wij er maar over praten, ik kon niet eens slapen. Wij hebben vrienden gemist. Het was echt triest. Ik was 19.’

HVO-Querido juicht het initiatief van Angelino om een eigen restaurant op te zetten in de World of Food Amsterdam van harte toe.
Via crowdfundingsite https://www.kickstarter.com/projects/1533753327/angelinos-restaurant vragen we je om jouw bijdrage te doneren.
Of maak jouw bijdrage over op IBAN NL51 ABNA 0467 7741 88 ten name van Stichting Vrienden van HVO-Querido onder vermelding van Restaurant.