Sophia’s Place (2)

Angelino Sophia is een cliënt van HVO-Querido die in het nieuwe World of Food Amsterdam een eigen restaurant hoopt te starten met authentieke Antilliaanse gerechten. Van eenvoudige snacks tot complete maaltijden.  Om dit voor elkaar te krijgen heeft Angelino jouw steun en een bescheiden startkapitaal nodig. Help jij hem zijn droom waar te maken?

(Vervolg. Kijk hier voor het eerste deel van het verhaal van Angelino.)

Dakloos

Angelino aan het werk met verse ingrediënten

Kort na de Bijlmerramp begon ik jointjes te roken en al snel kwam daar ook alcohol bij. Daarvoor dronk ik hooguit wel eens een biertje op een feestje, meer niet, maar nu werd het dagelijks. Mijn huis was weg en ik heb toen een huisje gekregen in Amsterdam Noord, in de Katrijpstraat, in een flat die er nu ook al niet meer is. Het ging niet zo goed met mij, ik was gestopt met mijn opleiding en werkte bij de Stadsreiniging. Dat is best pittig, maar je moet de huur betalen. Dat heb ik zo’n drie jaar gedaan. Via DWI ben ik toen aan een nieuwe opleiding begonnen, dat was bij Bullewijk, vlakbij de McDonalds, maar dat ging helemaal niet, ik haalde alleen maar slechte cijfers.
Daarna raakte ik mijn woning kwijt vanwege huurschulden en stond ik op straat. Nog heel even ben ik teruggegaan naar mijn tante, maar dat ging ook niet en zo werd ik dakloos. Eerst was ik nogal eenzaam, maar al snel liepen we met een groepje over straat stomme dingen te doen, winkeldiefstallen en zo. Ik heb toen ook en paar keer vastgezeten.

Opvang

Na een tijdje werd ik op straat aangesproken door mensen van Streetcornerwork en Willy, een hele aardige vrouw daar, heeft toen geregeld dat ik eind 2010 onderdak kreeg bij de nachtopvang van HVO-Querido, achter de markt in de Bijlmer, aan de Flierbosdreef, naast het politiebureau. Daar had ik wat rust en kon ik eindelijk weer een beetje normaal denken. Op een gegeven moment dacht ik, ga je nu je hele leven zitten blowen en zuipen? Ik zat daar midden tussen de verslaafden, ik heb vooral geslapen, twee maanden lang. Daarna heb ik de beslissing gemaakt dat ik mijn leven weer op wilde pakken. Dat heb ik ook tegen die mensen van de opvang gezegd, ik probeer op te knappen en jullie gooien me tussen de verslaafden, ik kan hier echt niet blijven. Ik ben geen verslaafde, jullie moeten mij dus ook niet zo behandelen.

Toen heb ik een kamer gekregen bij Fleerde, dat is ook van HVO-Querido. Die eerste kamer was niet zo goed, het was er heel smerig en ik kon er niet eens koken. Later kreeg ik gelukkig een betere kamer met een iets beter keukentje, dat was een stap vooruit, nou ja een stapje. Maar je zit met drie verschillende mensen op een woning en een piepkleine keuken die je moet delen, dat begrijp ik wel, maar dan kun je toch niet echt goed koken.

Tom was mijn eerste begeleider bij Fleerde, hij is een goede man. Nu is Rijk mijn  begeleider, hij is ook goed. Ik heb op het moment echt het idee dat ik er iets aan heb. Rijk helpt en ondersteunt mij heel goed, ook bij mijn huidige plannen om een restaurant op te zetten. Ik wil niet zo blijven, ik wil bezig zijn, ik wil vooruit.

Edelmilla en Angelino

Liefde

Gelukkig heb ik een hele lieve vriendin, Edelmilla Mook. Zij woont in Amsterdam Noord en daar ben ik heel vaak. Daar heb ik gelukkig wel een goede keuken tot mijn beschikking. Edelmilla is eigenlijk boekhouder van beroep en heeft een eigen bureau voor coaching en advies. Zij heeft een heel groot netwerk.
Wij waren vroeger zo’n beetje elkaars eerste vriendje en vriendinnetje. Toen zijn we een hele tijd ieder onze eigen weg gegaan, maar nu zij we al bijna vier jaar weer bij elkaar. Zij komt ook van Curaçao.
We gaan soms samen naar de Victory Outreachkerk, dan kleden wij ons mooi aan voor de dienst, maar we gaan niet zo heel vaak, dat zouden we eigenlijk vaker moeten doen.

Eigen baas

Zoals ik al zei, had mijn oma een eigen cateringbedrijfje en ik wil ook iets van mijzelf. Mijn eigen baas zijn, dat heb ik altijd al gewild. Ik wil mijn eigen dingen kunnen doen, gerechten serveren waar ik zelf achter sta. Ik heb mijn oma wel alvast een klein beetje verteld van mijn plannen om een eigen restaurant te beginnen, maar nog niet helemaal, dat doe ik pas als het is gelukt. Ik weet niet of ze trots op me zal kunnen zijn, ik hoop het wel.

Ik ben ervan overtuigd dat het mij gaat lukken om het restaurant op te zetten, want ik ben echt een goeie kok. Dat zeg ik niet om op te scheppen, dat is gewoon zo. Ik houd van dit werk met heel mijn hart. Ik houd van mijn keuken, ik slaap er bij wijze van spreken in, koken is mijn passie.
Een kennis van me weet dat ik heel erg van koken houdt en zij heeft me getipt over de komst van de World of Food in Zuidoost. Toen heb ik me aangemeld en heb ik de voorselectie gedaan en de test gehaald. En zo ben ik nu in de race.’

HVO-Querido juicht het initiatief van Angelino om een eigen restaurant op te zetten in de World of Food Amsterdam van harte toe.
Via crowdfundingsite https://www.kickstarter.com/projects/1533753327/angelinos-restaurant vragen we je om jouw bijdrage te doneren.
Of maak jouw bijdrage over op IBAN NL51 ABNA 0467 7741 88 ten name van Stichting Vrienden van HVO-Querido onder vermelding van Restaurant.

• nathalie Debora Sumter says:

Zijn eten is Superrrrrr lekker ….. I am a witness ….. Ik ga zeker steunen eind van de maand en bid dat hij zijn restaurant mag openen!!!!!! Het is hem echt gegund!!!!