My Red Light op korte termijn van de wal

Op vrijdag 12 mei kregen de media een sneak preview van My Red Light. Onder die naam gaat binnenkort het eerste prostitutiebedrijf van start waarin sekswerkers helemaal zelf de dienst uitmaken. Hiermee heeft Amsterdam een wereldprimeur.

De stichting My Red Light, met een bestuur van sekswerkers, verhuurt kamers tegen marktconforme tarieven aan zzp’ers in de seksbranche. De voorwaarden waaronder die kamers te huur zijn, en de inrichting en uitstraling van de ruimtes zijn bedacht door de ondernemers zelf. De vier panden waarin My Red Light gevestigd is liggen op de Amsterdamse Wallen en worden gehuurd van een maatschappelijk investeerder.

Empowerment

De plannen om de empowerment van sekswerkers op deze manier te vergroten dateren al van enkele jaren geleden. In 2015 wees een haalbaarheidsstudie uit dat een bedrijf dat op deze manier geleid werd, serieuze kans van slagen heeft. Twee jaar voorbereiden, trainen en verbouwen volgden. En binnen afzienbare tijd is het dan echt zover: My Red Light opent haar deuren. Er zijn in totaal 14 ramen, met evenzoveel kamers. De sfeer in de kamers, de voorzieningen, de veiligheid: in alles is de invloed van sekswerkers te herkennen. Daarnaast hebben Jan-Paul Scholtmeijer van VENS architecten een belangrijke bijdrage aan het design geleverd.
HVO-Querido speelde tijdens de haalbaarheidsstudie en in de voorbereidende fase een adviserende rol. Ook in de komende periode ondersteunt HVO-Querido My Red Light als adviseur.

Bekijk hier de reportage die AT5 maakte over My Red Light.

Foto: Ernst Coppejans