Welkom nieuwe collega’s!

Op maandag 18 februari zijn collega’s L. en E. begonnen bij het ACM-COSM. Inmiddels hebben zij er drie spannende maanden op zitten! Wij spraken met ze over hun ervaringen.

Voor welke afdeling ben je aangenomen?

L: Ik ben aangenomen voor de Categorale Opvang Slachtoffers Mensenhandel en de cliënten die via de ISZW worden geplaatst.

E: Ik ben aangenomen voor de Amsterdamse cliënten – oftewel het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel en daarnaast ook de afdeling PINQ-Z, dit is de onlangs geopende afdeling waar cliënten die net onder of boven de 18 jaar oud zijn verblijven.

Hoe ben je bij het ACM COSM terechtgekomen?

L: Toen ik werkzaam was als begeleider bij de Winteropvang – een project van HVO Querido in samenwerking met het Leger des Heils – kwam de zorg coördinator van het ACM-COSM een keer langs om ons een presentatie te geven over de signalen van mensenhandel. Na die presentatie van de zorg coördinator  was mijn interesse gewekt. Het leek mij bijzonder om met deze doelgroep te werken. In de tijd dat ik werkzaam was bij de Winteropvang kwam er een vacature vrij en toen heb ik gesolliciteerd.

E: In het kader van het uitstapprogramma voor sekswerkers hield ik een presentatie bij een bijeenkomst voor Humanitas, de COSM in Rotterdam. Op dat moment was ik al op zoek naar een nieuwe baan en raakte in gesprek met de trajectbegeleider van het ACM-COSM. Wij hadden een leuk gesprek en zij wees mij toen op de vacature van Persoonlijk Begeleider bij het ACM-COSM die zou gaan vrijkomen. Ik heb toen contact met haar onderhouden, heb gesolliciteerd zodra de vacature online kwam en ben uitgenodigd.

Wat wist je al over mensenhandel vóórdat je bij ons begon?

L: Eigenlijk niet heel veel, maar ik ben wel iemand die het nieuws actief bijhoudt en de kranten leest. Je hoort wel eens wat over mensenhandel, maar dat stond ver van mij af.

E: Mede door mijn vorige baan wist ik al redelijk wat, gezien ik daar in een vergelijkbare setting werkte waar ook slachtoffers worden opgevangen.

Wat heb je nodig om een goede start te maken als Persoonlijk Begeleider bij het ACM-COSM?

L: Mensenkennis en een nuchtere houding. Je moet niet te geïntimideerd raken door de vele verhalen die je hoort. Daarnaast moet je snel kunnen schakelen, want je dag loopt altijd anders dan gepland en dat moet je ook kunnen loslaten. Ik ben ook van mening dat nieuwsgierigheid naar de cliënten en de ontwikkelingen rond hun juridische status iets is dat je moet interesseren. Tot slot moet je immers affiniteit hebben met de doelgroep en het leuk vinden om met mensen met verschillende achtergronden te werken.

E: Je moet met beide benen op de grond staan. Daar bedoel ik mee dat je stevig in je schoenen moet staan voor jezelf waardoor je ook de juiste hulp kunt bieden. Daarnaast is een empathisch vermogen van groot belang. In mijn ogen gaat hulpverlening niet alleen om het invullen van de juiste papieren en de essentiële dingen, maar gaat het er ook om dat je de persoon achter de problematiek ziet. Juist hierdoor denk ik dat iemand uiteindelijk de kracht kan voelen die nodig is om verder te gaan. De beide benen op de grond in combinatie met empathie vind ik een juiste mix voor deze baan. Het hebben van zowel inzicht als overzicht van wat er allemaal bij deze doelgroep komt kijken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *