Tien maanden verder: het afsluiten van de stage

Op maandag 3 september 2018 startte onze stagiaire S. bij het ACM-COSM. ”De eerste avond had ik op de terugweg hoofdpijn omdat ik zoveel informatie tot mij had genomen. Ik dacht hoe ga ik dit allemaal in Godsnaam onthouden?!” Inmiddels zijn we dik tien maanden en heel wat informatie verder. Op vrijdag 28 juni heeft S. haar stage bij ons afgesloten. Wij konden haar natuurlijk niet laten gaan voordat we haar even aan de tand hebben gevoeld over haar beleving bij ons op de afdeling.

 

S. Time flies! Hoe zou jij jouw stage bij ACM-COSM in drie woorden omschrijven?
S: Uitdagend, leerzaam en betrokken.

Uitdagend: Elke dag verliep tijdens mijn stageperiode bij het ACM anders. Er konden uiteenlopende situaties plaatsvinden, die ik van te voren niet kon bedenken, of eerder had meegemaakt. Bij het ACM heb ik geleerd om snelle en rationele beslissingen te nemen, op het moment dat zich een onverwachtse situatie voordoet.

Leerzaam: Voordat ik cliënten kon begeleiden was er veel informatie waarvan ik op de hoogte moest worden gebracht. In het begin leek dit bijna onmogelijk, omdat er zoveel regels, stappenplannen etc. zijn waarmee rekening moest worden gehouden, alvorens een bepaalde taak voor een cliënt kon worden uitgevoerd. Inmiddels zitten de meeste zaken al in mijn systeem en kan ik zelfstandig de cliënten in mijn caseload begeleiden. Op het moment dat ik ergens een vraag over heb, of ergens tegenaan loop, kan ik hiervoor altijd bij een van de Persoonlijk Begeleiders terecht. Zo leerde ik van hen ook elke keer iets nieuws.

Betrokken: Je bent in principe volledig betrokken bij de cliënten. Op het moment dat zij ergens meezitten, ergens hulp bij nodig hebben of zich in een crisissituatie bevinden, is het aan een van de aanwezige begeleiders de taak om hierop te reageren en adequaat te handelen.

Je gaf eerder dit jaar aan wat de vaardigheden waren die jij bij ons hoopte te ontwikkelen. Kun je daar iets over vertellen?

Het versterken van de cliënt door middel van krachtgericht werken: dit heb ik ontwikkeld doordat ik tijdens het begeleiden van mijn cliënten, zoveel mogelijk opzoek wilde gaan naar hun eigen krachten en mogelijkheden. Ik wilde zo min mogelijk stil staan bij de punten waar de cliënt minder goed in was. Tijdens mijn stage heb ik dit toegepast door op het moment dat een cliënt met een probleem/en of vraag naar mij toe kwam, de cliënt eerst zelf aan het denken te zetten en dan door te vragen naar de mogelijkheden die er zijn om het probleem op te kunnen lossen. Ik heb tevens de cliënten laten oefenen met zelfredzaamheid door hen bijvoorbeeld op het moment dat zij een telefonische afspraak moesten maken hen dit eerst zelf heb laten proberen.

Besluitvaardigheid en resultaatgericht werken.

Professioneel samenwerken met collega’s, vrijwilligers en netwerkpartners van de organisatie.

De theorie vanuit de opleiding, met name gesprekstechnieken, uit te kunnen voeren in de praktijk: De meeste gesprekken die ik voerde met cliënten verliepen natuurlijk en ik heb daarbij dan ook niet bewust de theorie er op toegepast. Tijdens mijn stageperiode was er soms ook sprake van een slecht nieuws gesprek die ik met een cliënt moest voeren. Hier haalde ik wel theorie bij, omdat ik vanuit de opleiding wist dat hier met een aantal zaken rekening moest worden gehouden. Het voeren van mijn eerste slechte nieuws gesprek is mij dan ook zeker bijgebleven en was voor mij een moment waarbij ik het geleerde vanuit de opleiding in de praktijk kon toepassen.

Leren omgaan met onverwachtse situaties. Hierbij denk ik aan veranderingen die bij cliënten kunnen plaatsvinden en waarbij direct moet worden gehandeld: dit had ik voor mezelf opgesteld als leerdoel. De reden hiervan was, omdat ik aan het begin van mijn stageperiode, gewend was aan structuur. Omgaan met onverwachtse situaties, en hoe je hier het beste bij kunt handelen, was iets waar ik voorheen niet veel mee werd geconfronteerd tijdens mijn voorgaande stageplaatsen. Doordat het ACM een crisisopvang is, wist ik vooraf al dat dat niet te voorkomen was. Op het moment dat er sprake was van een onverwachtse situatie, waar ik eerder geen ervaring mee had gehad, bleef ik rustig, en probeerde ik zo rationeel mogelijk na te denken. Op momenten waarbij er een collega in de buurt was, overlegde ik samen met diegene voor het nemen van een besluit. Er hebben zich ook situaties voorgedaan waarbij ik op het moment zelf moest handelen, omdat ik bijvoorbeeld alleen met de cliënt was. Hierbij luisterde ik goed naar mijn gevoel en nam ik aan de hand daarvan beslissingen. Deze besprak ik achteraf dan met mijn stagebegeleider en/of tijdens de casuïstiekbesprekingen.

Zijn er dingen waar je tegenaan bent gelopen tijdens je stage?
In het begin was het wennen om met deze doelgroep te werken. De cliënten bij het ACM zijn slachtoffers van mensenhandel en van te voren kon ik mij hier al best een voorstelling van maken. Eenmaal toen ik aan mijn stage was begonnen, merkte ik dat er toch dingen waren die meer indruk op mij hadden gemaakt dan ik van tevoren had verwacht. Ik doel dan op de verhalen (intakeverslagen) die voorbij kwamen van getraumatiseerde cliënten. In het begin vond ik bepaalde intakeverslagen zo ontroerend, dat het mij tijdens mijn terugreis naar huis nog aan het denken zette en ik mij niet kon voorstellen dat er mensen zijn die echt zoveel pech in het leven hebben gehad. Hier ben ik uiteindelijk met collega’s over in gesprek gegaan. Het bleek dat ik niet de enige was die hier in het begin aan moest wennen. We zijn allemaal mens en het is mooi dat de verhalen die voorbij komen wat met mijn gevoel deden. Het ene verhaal is natuurlijk heftiger dan de ander. Het geheel gewend raken aan de verhalen van de cliënten is nooit mijn doel geweest, maar ik heb geleerd om het van me af te zetten zodat ik de verhalen/problemen niet meer mee naar huis neem. Ik ben mij er bewust van geworden dat je niet meer kunt doen dan een betrokken houding aannemen als hulpverlener en zoveel mogelijk de focus moet proberen te leggen op de toekomst en mogelijkheden, gezien je het verleden van de cliënt helaas niet kunt wijzigen.

Wat is jou het meest bijgebleven?
De groei die cliënten maken. Ik vond het erg bijzonder om te zien dat er een duidelijk verschil merkbaar was bij de motivatie die de cliënten in het begin hadden en de motivatie die zij na enige tijd tijdens het verblijf in de opvang hebben ontwikkeld. Ik heb van dichtbij mogen mee maken dat cliënten opgestelde doelen aan het begin van hun verblijf (gedeeltelijk) hebben behaald na hard werken.

Wat wordt jouw volgende stap?
Betrokken blijven in de hulpverlening en mijn studie afronden!

Het team ACM-COSM bedankt S. voor haar inzet en wenst haar veel succes toe in de toekomst!

 

 

 

1 thought on “Tien maanden verder: het afsluiten van de stage

  1. Wat een leuk interview en gelukkig nemen we nog niet helemaal afscheid want S komt nog even ons zomerrooster versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *