Persoonlijk begeleider bij ACM

In oktober jl. is nieuwe collega R. gestart op de Categorale Opvang Slachtoffers Mensenhandel (COSM). We spraken haar over haar start als persoonlijk begeleider bij ons in de opvang.

Hoe ben je bij het ACM / COSM terechtgekomen?

Via LinkedIn was ik aan het kijken bij interessante organisaties. Ik belandde toen op het profiel van iemand die bij HVO Querido werkte en ben toen een kijkje gaan nemen op de website. Zodoende zag ik de vacature persoonlijk begeleider afdeling mensenhandel en ben ik gaan solliciteren.

Wat wist je al over mensenhandel vóórdat je bij ons begon?

Ik wist dat mensenhandel iets is dat véél vaker voorkomt dan men denkt en dat het niet alleen prostitutie betreft, maar dat er ook meerdere sectoren zijn waarin men kan worden uitgebuit. Daarnaast kan uitbuiting ook binnen de relationele sfeer voorkomen. Bij mijn vorige baan ben ik ook in aanraking gekomen met mensenhandel. Men kwam dan bijvoorbeeld met een verzoek voor medische zorg, maar bij een intake kwam dan naar boven dat er meer speelde. Als we dan het juridische dossier van de desbetreffende cliënt opvroegen, dan bleek dat men al een B8 procedure had doorlopen. Er kwamen ook cliënten langs die een sepot B8 hadden gekregen en daarna asiel hadden aangevraagd. Hun asielaanvraag was dan ook afgewezen en men had geen documenten. Als ik cliënten dan vroeg wat zij als dagbesteding hadden, dan hoorde ik soms ook verhalen van cliënten waarin ze vertelden dat ze werkten, maar er haast niets tegenover stond. Soms merkte ik ook dat cliënten angst hadden. Als ik ze dan apart probeerde te nemen en ik doorvroeg over hun situatie, dan bleek dat er sprake was van dwang dan wel uitbuiting. Ik vertelde cliënten dan over de mogelijkheid tot het doen van aangifte en veilige opvang.

Wat heeft een persoonlijk begeleider nodig om bij ACM/COSM een goede start te kunnen maken?

Mensenkennis is van belang. Een open houding en zonder oordeel naar cliënten kunnen luisteren. Het is belangrijk dat je niet snel uit het veld wordt geslagen door heftige verhalen omdat cliënten je dan soms niets meer durven te vertellen. Als persoonlijk begeleider moet je ook flexibel kunnen zijn in je planning en kunnen schakelen tussen werkzaamheden – van administratietaken tot moeilijke gesprekken met een cliënt tot meehelpen opruimen na een activiteit. Kortom; je moet bereid zijn om alles aan te willen pakken!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *